Evenimente : Filme

The Best Years of Our Lives / Cei mai frumosi ani ai vietii noastre

Drama The Best Years of Our Lives / Cei mai frumosi ani ai vietii noastre, un film romantic cu 7 Oscaruri, prezinta 3 povesti de viata ale unor veterani cu probleme de integrare in viata civila de dupa razboi: somajul, lipsa mainilor, alcoolismul.
Dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, trei fosti combatanti (un marinar, un pilot de bombardier si un sergent) revin in America. Povestile lor se intersecteaza in lupta adaptarii si reintegrarii intr-o societate de care s-au rupt brusc. Evolutia fiecaruia a iesit din fagasul normal, valorile pe care si le-au insusit pentru a supravietui neavand relevanta pe timp de pace.
"Clasificat printre clasicele cinematografului american, pelicula poseda o autentica greutate romanesca, o constructie contrapunctica fin arhitecturata (dezvoltarea simultana a mai multor actiuni, gratie profunzimii campului, a fost comentata pe larg) si o abila alegere a personajelor: un reprezentant al fiecarei arme, un burghez instarit, doi oameni din popor, patru tipuri feminine diferite in contrast puternic – o mama stoica si sofisticata (Milly), o fata activa si moderna (Wilma), o vampa (Marie)”, a scris Olivier Eiquem in Dictionnaire des films Larousse, in 2002.
Premii Oscar 1947
Cel mai bun film
Cel mai bun actor in rol principal – Fredric March
Cel mai bun scenariu – Robert E. Sherwood
Cel mai bun actor in rol secundar – Harold Russell
Cel mai bun montaj – Daniel Mandell
Cea mai buna coloana sonora (drama, comedie) – Hugo Friedhofer
Cel mai bun regizor – William Wyler
Premii Globul de Aur 1947
Globul de Aur pentru cel mai bun film (drama)
Premii BAFTA 1948
BAFTA pentru cel mai bun film de orice origine