Evenimente : Filme

Satellite: as long as it is aiming at the sky (Iran, 2009)

Nasrin Tabatabai + Babak Afrassiabi

proiectie + discutie

MNAC va asteapta joi, 20 mai, la proiectia filmului Satellite: as long as it is aiming at the sky, realizat in 2009 de Nasrin Tabatabai si Babak Afrassiabi.
Cei doi sunt artisti iranieni ce au ales sa traiasca si sa lucreze in Rotterdam: interesati de text, film, instalatie, ei problematizeaza aspecte ale vietii sociale si ale culturii urbane contemporane, chestiuni privitoare la identitate si mobilitate, nu o singura data devoaland incongruitati politice si economice ce afecteaza geografia lor privata.
Pe cand se aflau intr-o rezidenta artistica la Los Angeles (UFI Fellowship / Urban future Initiative), pentru doar doua luni, si-au propus sa demareze un proiect de cercetare a aspectelor legate de comunicarea televizuala si de productia unei identitati, deopotriva geografice si politico-culturale. Au studiat continutul programelor unor 20 de statii TV satelit, statii ce functioneaza cu un buget minimal si care transmit in limba farsi, majoritatea publicului vizat fiind rezident in Iran.
Filmul rezultat, Satellite: as long as it is aiming at the sky, se concentreaza asupra emisiunilor din timpul campaniei electorale din Iran, din 2009, dezvaluind “televiziunea in aspectul ei frust, televiziunea in criza” (Carmen Iovitu, coordonatorul intalnirii). Din punctul de vedere al artistilor, aceste programe au ajuns sa produca “un surplus de geografie” amprentata definitiv cultural si politic si care modeleaza, la randul ei, o comunitate. Programele difuzate creeaza un microunivers televizual reglat de structuri de productie si receptare. Proiectia filmului va fi urmata de o discutie cu publicul nostru.