Evenimente : Filme

Procesul de la Nurnberg / Judgment at Nuremberg

Drama Procesul de la Nurnberg / Judgment at Nuremberg, film despre procesul magistratilor ce s-au supus ordinelor hitleriste si au hotarat destinul unui numar mare de germani care au avut legaturi cu evreii.
Patru ani dupa judecarea principalilor lideri nazisti, un nou proces aduce in fata justitiei patru judecatori acuzati de complicitate la politica de sterilizare si purificare etnica. Un judecator american la pensie este ales sa prezideze tribunalul intr-un moment in care tarile europene doresc sa uite trecutul.
Dilema se naste din faptul ca acesti oameni au fost mai mult sau mai putin fortati sa faca ceea ce li s-a comandat de catre regimul nazist. Ambitiosul avocat german Hans Rolfe face tot posibilul sa-si apere fostii profesori si mentori.
"Filmul regaseste magia nelinistitoare a marilor procese redate pe ecran. Are in plus, acea importanta particulara (ceea ce justifica lungimea sa neobisnuita) pe care i-o da personalitatea acuzatiilor: conducatorii regimului nazist judecati drept", a scris Jean Houssaye in Index Cinema, in 1963.
***
Click pentru programul filmelor care ruleaza saptamana aceasta.