Evenimente : Filme

Panglica alba / The White Ribbon

Cel mai nou film al lui Michael Haneke, Panglica alba / The White Ribbon, priveste cu detasare povestea unui cor de copii dintr-un sat german in timpul Primului Razboi Mondial.
Un sat din nordul Germaniei protestante. 1913/1914. In preajma Primului Razboi Mondial. Povestea copiilor si adolescentilor din corul dirijat de invatatorul din sat si a familiilor lor: baronul, pastorul, doctorul, moasa, taranii. Au loc accidente ciudate si incet, incet lucrurile incep sa semene cu un ritual de pedeapsa. Ce inseamna toate astea?

Intr-un interviu despre film, Haneke insusi spune ca povestea este spusa de la distanta, cu detasare si cu o oarecare incertitudine cu privire la autenticitatea evenimentelor, pe care naratorul o introduce in mintea spectatorului inca de la inceput, in buna traditie a filmelor sale. Toate aspectele legate de viata, scoala, religie si toate celelalte au fost documentate cu minutie, si ele sunt prezentate cu fidelitate fata de perioada istorica. Alegerea actorilor, a copiilor si a figurantilor care apar in film a fost facuta astfel incat sa aiba aerul pe care il au fetele care apar in fotografiile de epoca, sa fie cat mai sugestive pentru momentul istoric evocat.
Pentru figuranti, Haneke a ales tarani romani, pentru ca in zonele cu vorbitori de limba germana nu a reusit sa gaseasca figuri care sa arate viata grea, in aer liber, soare si vant a lucratorilor pamantului. Astfel, peste 100 de romani au jucat in „Panglica alba“, in rolurile taranilor din sat. Insa distribuirea rolurilor copiilor a fost cea mai dificila; au fost vizionati aproape 7000 de copii. In general, au fost evitati copii din bazele de date ale agentiilor de casting, pentru ca acestia au deja „un joc“ alterat de aparitiile in productii TV sau in filme.
Ca urmare, nordul Germaniei a fost cercetat sat cu sat, in cautarea copiilor potriviti. A fost un proces greu si indelungat, care a durat peste 6 luni. A fost primul film facut din nou in germana de Haneke, la o distanta de 10 ani de precendentul, ceea ce i-a produs o reala placere, desi considera ca posibilitatea de a lucra atat in franceza, in Franta, cat si in germana, il plaseaza intr-o pozitie privilegiata, pentru ca poate lucra neintrerupt, asa cum a si facut-o in ultimii 10 ani.

***
Click pentru programul filmelor din aceasta saptamana.