Evenimente : Filme

Padurea spanzuratilor

In drama istorica Padurea spanzuratilor, un film romanesc de razboi cu Victor Rebengiuc si Liviu Ciulei, un tanar se inroleaza voluntar pe front, pentru a-i dovedi dragostea logodnicei sale. Cu constiinta incarcata dupa ce condamna la moarte un om nevinovat, dezerteaza.
Tanarul sublocotenent Apostol Bologa (Victor Rebenciuc) ofiter intelectual in armata austro-ungara, crescut de parintii sai in credinta in Dumnezeu, supravegheaza executia prin spanzuratoare unui dezertor ceh, judecat si condamnat de curtea martiala. Avand constiinta incarcata de a fi participat la o asemenea executie, rememoreaza anii copilariei si intelege de ce tatal sau i-a pus sa tina cont de sentimentul datoriei fata de poporul roman.
Trimis pe frontul romanesc il bantuie spusele acestuia, incearca sa se transfere dar cererea nu i se aproba si dezerteaza…
Filmul este ecranizarea romanului lui Liviu Rebreanu, primul roman psihologic din literatura romana, care a fost inspirat dintr-o intamplare reala, respectiv povestea lui Emil Rebreanu, fratele scriitorului si subofiter in armata austro-ungara, care a fost spanzurat la Ghimes pe data de 14 mai 1917 cand incerca sa dezerteze pe frontul romanesc.
Filmul este considerat un moment de varf al cinematografiei romanesti, reprezentand si apogeul scurtei experiente regizorale filmice a lui Liviu Ciulei. Filmul a fost distins cu premiul de regie la Festivalul de la Cannes, 1965.
***
Click pentru programul filmelor din aceasta saptamana.