Evenimente : Filme

O banda aparte / Bande a part

In comedia politista O banda aparte / Bande a part, un film dramatic de Jean-Luc Godard, doi pungasi pasionati de filme cu buget mic – din Epoca de Aur a Hollywood-ului – conving o studenta sa-si jefuiasca matusa bogata.
Franz si Arthur formeaza un triunghi infractional la aparitia lui Odile, o studenta pe care cei doi o cunosc la un curs de engleza si pe care o conving sa realizeze un jaf. Un film de referinta al anilor ’60, poate responsabil pentru multe din subiectele filmelor actuale.

"Un film care ezita intre nord si sud, alb si negru, intamplare si necesitate. Intre actiune si vorbe. Ceea ce structureaza O banda aparte este paralelismul: pregatirea unui jaf / pregatirea unui film. De aici si sentimentul de cinematograf la timpul prezent: actorii au aerul ca acum castiga timp, acum pierd timpul (scena din bistrou, foarte nouvelle vague, urmata de o secventa dansata, stil comedie muzicalizata de Michel Legrand) in chiar ritmul turnarii, al scrierii dialogurilor. O calitate ramasa intacta dupa 30 de ani”, a scris Jean-Luc Godard in Cahiers du cinema (1991).
***
Click pentru programul filmelor care ruleaza saptamana aceasta.