Evenimente : Filme

Nebunia Capetelor

Documentarul Nebunia Capetelor, un film romanesc de Thomas Ciulei, are la baza cartea Evadarea tacuta, de Lena Constante, o marturie cutremuratoare despre condamnarea politica a artistei si perioada petrecuta in detentie, din care opt ani de izolare, in timpul regimului comunist.
Lena Constante isi interpreteaza propriul rol. Thomas Ciulei a renuntat la alegerea initiala – actrita Maia Morgenstern – pentru ca, dupa propriile spuse, a vrut sa oblige spectatorul la un exercitiu de imaginatie. "Am vrut sa-l silesc pe spectator sa-si construiasca un spatiu imaginar, cum a facut Lena Constante cand era in celula. Pe mine asta m-a interesat foarte mult, cum povesteste, cum isi aduce aminte, cum se produce in fata aparatului de filmat, ce imagine creeaza despre sine".
Lena Constante (18 iunie 1909 – noiembrie 2005) a studiat pictura la Bucuresti. A facut parte din echipele monografice conduse de sociologul Dimitrie Gusti. Acuzata in procesul politic intentat liderului comunist Lucretiu Patrascanu, Lena Constante a fost condamnata, ca si sotul ei, etno-muzicologul Harry Brauner, la 12 ani de inchisoare. Prima editie a cartii Evadarea tacuta, in care este relatata experienta din inchisoare, a aparut in limba franceza, in 1990, la Editura La Decouverte. Volumul a fost distins cu Premiul ADELF si Premiul pentru literatura Lucian Blaga, oferit de Academia Romana si a fost tradus in limba engleza (University of California Press, 1995).
***
Click pentru programul filmelor care ruleaza saptamana aceasta.