Evenimente : Filme

Mizerabilii / Les Misérables (2012)

MIZERABILII este adaptarea pentru marele ecran a muzicalului care face în continuare senzaţie pe scenele din toată lumea după 27 de ani, cu 60 de milioane de spectatori şi fiind jucat în 21 de limbi pe tot globul. Regizat de Tom Hooper, câştigător al premiului Oscar pentru The King’s Speech, filmul este o producţie Working Title/Cameron Mackintosh şi are o distribuţie de staruri formată din Hugh Jackman (The Prestige, The Wolverine), Russell Crowe (Gladiator, A Beautiful Mind), Anne Hathaway (The Dark Knight Rises, The Devil Wears Prada), Amanda Seyfried (Mamma Mia!, Dear John), Eddie Redmayne (My Week With Marilyn, The Other Boleyn Girl), Aaron Tveit (Gossip Girl, Premium Rush), Samantha Barks, Helena Bonham Carter (Harry Potter series, Sweeney Todd) şi Sacha Baron Cohen (Hugo, Borat).
MIZERABILII este povestea captivantă a unui destin frânt de vise destrămate, un testament atemporal despre iubire neîmpărtăşită, pasiune, sacrificiu şi mântuire. Jackman este Jean Valjean, puşcăriaşul veşnic vânat de nemilosul poliţist Javert, interpretat de Crowe. Când Valjean va accepta să aibă grijă de Cosette (Hathaway), fiica lui Fantine, vieţile lor se vor schimba pentru totdeauna.
Cel mai longeviv muzical din toate timpurile va avea premiera în România pe 25 ianuarie 2013, când spectatorii români vor avea ocazia să trăiască o experienţă cinematografică unică alături de o constelaţie de staruri care vor interpreta unele din cele mai îndrăgite şi mai cunoscute melodii din lume precum “I Dreamed a Dream,” “Bring Him Home,” “One Day More” şi “On My Own.”
MIZERABILII este adaptat după muzicalul creat de ALAIN BOUBLIL şi CLAUDE-MICHEL SCHÖNBERG şi produs pentru scenă de Cameron Mackintosh, scenariul pentru marele ecran e scris de WILLIAM NICHOLSON (Gladiator, Shadowlands), nominalizat la Oscar, Boublil şi Schönberg, precum şi de HERBERT KRETZMER (Les Misérables in Concert: The 25th Anniversary). Muzica îi aparţine lui Schönberg, iar versurile, lui Kretzmer.
Povestea muzicalului Mizerabilii a început în 1978, când compozitorii francezi Alain Boublil şi Claude-Michel Schönberg au adus pe scenă adaptarea muzicală a romanului lui Victor Hugo. Doi ani mai târziu, un regizor maghiar, pe nume Peter Farago, i-a dus producătorului Cameron Mackintosh albumul concept al celor doi, propunându-I ideea de a face un muzical de limbă engleză. Mackintosh şi-a dat seama atunci de potenţialul muzicalului şi i-a contactat atunci pe Boublil şi Schönberg, care au rămas implicaţi ca părţi-cheie în proiect, lucrând împreună cu Trevor Nunn şi John Caird (regizori) şi cu James Fenton, care a compus versurile. Fenton a fost înlocuit mai târziu cu Herbert Kretzmer, iar restul e istorie a teatrului muzical.
Mizerabilii a debutat iniţial la teatrul Barbican din Londra, pe 8 octombrie 1985, apoi a fost mutat la teatrul Palace şi, după 19 ani, s-a mutat din nou la Queen’s Theatre, în 2006, unde se mai joacă şi acum. În 2010, muzicalul a sărbătorit cel de-al 10.000-lea spectacol, devenind cel mai longeviv spectacol de acest gen.
De-a lungul anilor, Mackintosh a fost abordat de numeroşi regizori care doreau să-l ecranizeze; de fapt, drepturile de ecranizare au fost vândute cu 25 de ani în urmă, după ce spectacolul a debutat pe Broadway. Producătorul nu s-a grăbit şi, într-un final, a acceptat să lucreze cu compania de producţie Working Title Films. Tim Bevan şi Eric Fellner, de la Working Title, erau, la rândul lor interesaţi de ceva vreme să producă un muzical, iar MIZERABILII a luat naştere în urma unei întîlniri informale dintre Fellner şi NICHOLAS ALLOTT, directorul companiei Cameron Mackintosh Ltd. Fellner şi Bevan s-au întâlnit apoi cu Mackintosh şi proiectul a început să prindă aripi.

Pelicula a castigat: TREI GLOBURI DE AUR 2013
Cel mai bun film comedie sau muzical
Cel mai bun actor într-o comedie sau un muzical – Hugh Jackman
Cea mai bună actriţă într-un rol secundar – Anne Hathaway

NOMINALIZĂRI OSCAR 2013
Cel mai bun film
Cel mai bun actor în rol principal – Hugh Jackman
Cea mai bună actriţă în rol secundar – Anne Hathaway
Cea mai bună scenografie
Cele mai bune costume
Cel mai bun machiaj/coafură
Cel mai bun cântec original
Cel mai bun mixaj de sunet