Evenimente : Filme

Metropolis

Thriller-ul SF Metropolis, un film mut – romantic si dramatic – regizat de Fritz Lang, o alegorie care proiecteaza societatea anului 2000 si infatiseaza un viitor in care temerile economice ale timpului vor duce la separarea in doua clase, care nu pot functiona una fara de cealalta. Click pentru galerie Foto.

In randul clasei de jos apare figura profetica a Mariei, care anunta venirea unui salvator, ce va uni cele doua jumatati ale societatii. De Maria se indragosteste fiul conducatorului clasei ganditorilor, care o urmeaza in lumea subpamanteana a muncitorilor, fiind dat peste cap de realitatile necunoscute lui.

Un Matrix al vremurilor sale, filmul contine o simbolistica extrem de complexa, cuprinzand de la elemente crestine la expresionism, ajungand pana la interpretari freudiene.

"Daca, in multe aspecte, aceasta superproductie anticipeaza ceea ce au devenit orasele noastre de azi (cu building-urile, mijloacele de transport, dar si camerele de supraveghere, peretii de imagini), ea marturiseste o interogatie asupra ceea ce ar trebui sa fie orasul (…) De la premiera sa, Metropolis a frapat prin indrazneala decorurilor si imaginilor sale. Dupa saizeci de ani, modernitatea sa ramane in aceasta zona”, a scris François Jost in Petit Larousse des films (2006).
***
Click pentru programul filmelor care ruleaza saptamana aceasta.