Evenimente : Filme

Marioneta / The Ghost Writer

Filmul lui Roman Polanski, Marioneta / The Ghost Writer, un thriller politic cu Pierce Brosnan, intra in secretele politice ale unui fost prim ministru britanic controversat – Adam Lang.

Un talentat scriitor (Ewan McGregor) este angajat sa scrie memoriile lui Adam Lang (Pierce Brosnan), un fost prim ministru britanic controversat. Pe parcurs, descopera secrete explozive din trecutul acestuia, ajungand sa fie vanat pentru ca stie prea multe.

O distributie exceptionala se alatura lui Roman Polanski in acest thriller politic: Ewan McGregor, Pierce Brosnan, Olivia Williams, Kim Catrall, Tom Wilkinson si Timothy Hutton.

Marioneta simte ca ceva nu e in regula inca din primul moment cand accepta sa scrie autobiografia lui Adam Lang. Este dus in miez de iarna pe o insula, undeva pe Coasta de Est, unde urmeaza sa lucreze inchis intr-o superba casa izolata impreuna cu Lang, cu frumoasa lui sotie si muza politica (Olivia Williams), cu sefa lui de staff si amanta (Kim Catrall) si o echipa restransa de membri ai staff-ului sau si bodyguarzi.

La numai o zi dupa ce “marioneta” soseste pe insula, un fost sef de cabinet il acuza pe Lang ca a autorizat arestarea unor suspecti de terorism si i-a predat catre serviciile C.I.A., pentru a fi torturati, ceea ce constituie o crima de razboi. Controversa atrage pe insula reporteri si protestatari, care tulbura linistea luxoasei vile.

Din momentul in care “marioneta” afla ca scriitorul din umbra care fusese angajat inaintea lui, colaborator de cursa lunga al primului-ministru, murise de curand intr-un mod foarte suspect si pe masura ce incepe sa lucreze, descopera indicii ca predecesorul sau aflase un secret intunecat, care il lega pe Lang de C.I.A. Se pare ca informatia era ascunsa undeva prin manuscrisul pe care il lasase in urma. Sa fi fost Lang in serviciul C.I.A. in perioada cat a fost prim ministru? Sa fi fost ucis predecesorul scriitorului din umbra pentru ca aflase acest secret teribil?

Pus fata in fata cu aceasta descoperire, “Marioneta” incepe incepe sa-si piarda obiectivitatea si sa se implice personal in povestea pe care ar fi trebuit doar sa o consemneze. Mergand tot mai adanc in trecutul charismaticului politician, ceea ce descopera este cu mult mai socant decat acuzatiile care i se aduc in prezent acestuia.

Filmul Marioneta rezoneaza cu teme foarte actuale, iar actiunea se desfasoara in ritmul unui thriller politic, o poveste despre deceptie si tradare la toate nivelurile – sexual, politic si literar. Intr-o lume in care nimic nu e ceea ce pare, “Marioneta” descopera ca trecutul poate fi mortal si ca finalul povestii apartine celui cre va reusi sa ramana in viata pentru a-l putea scrie.

Film premiat cu URSUL DE ARGINT, Berlin 2010.
***
Click pentru programul filmelor care ruleaza saptamana aceasta.