Evenimente : Filme

Marea Neagra / Mar Nero

Inspirat din viata bunicii regizorului Federico Bondi, filmul Mar Nero ofera o imagine intima, personala si autentica asupra relatiilor ce se cladesc intre italieni si emigrantii romani, altfel decat sunt acestea prezentate la stiri.
Lungmetrajul le are in rolurile principale pe Ilaria Occhini, doamna teatrului italian, si pe Dorotheea Petre. Din distributie mai fac parte Maia Morgenstern, Vlad Ivanov, regretatul actor Corso Salani si Theodor Danetti.
Filmul reda impresionanta poveste de prietenie dintre o tanara romanca venita in Italia sa lucreze si batrana de care fata are grija cu infinita rabdare si afectiune. Coexistenta fortata a celor doua femei, aparent diferite, se transforma cu fiecare zi care trece in prietenie sincera si solidaritate. Dorinta Angelei (Dorotheea Petre) de a-si cladi o viata mai buna reuseste sa ii insufle Gemmei (Ilaria Occhini), pana si atunci o femeie inasprita de singuratate si batranete, vointa de a-si trai ultimele zile cu toate emotiile pe care viata i le mai are de oferit. Insa, un eveniment neasteptat umbreste linistita viata pe care cele doua o impart in cartierul de la marginea Florentei, iar Angela si Gemma se hotarasc sa porneasca intr-o calatorie, fiecare in cautarea propriul adevar.
Primit cu entuziasm atat din partea criticilor, cat si a publicului la Festivalul de Film de la Locarno, filmul a castigat premiul pentru cea mai buna actrita (Ilaria Occhini), premiul juriului ecumenic si premiul juriului tanar. A participat la alte 68 de festivaluri din intreaga lume, castigand premiul juriului si premiul juriului tanar la Festivalul de Film Italian de la Villerupt, premiul pentru debut la Festivalul de Film de la Denver si premiul pentru impresie artistica la Med Film Festival.
***
Click pentru programul filmelor care ruleaza saptamana aceasta.