Evenimente : Filme

Marea evadare / The Great Escape

Thriler-ul Marea evadare / The Great Escape, un film de actiune, aventuri si razboi, povestea adevarata a evadarii unui grup de prizonieri americani dintr-un lagar de concentrare nazist. O mare parte a filmului este dedicata pregatirilor minutioase pentru marea incercare.
In 1944, un grup de ofiteri aliati prizonieri au organizat evadarea din Stalag Luft III, unul din cele mai bine pazite lagare de prizonieri din Germania. Pregatirile au durat un an si au implicat participarea a peste 600 de oameni, care au lucrat zi si noapte la desenarea hartilor, falsificarea actelor, coaserea hainelor civile si nu in ultimul rand la fabricarea uneltelor si saparea celor trei tunele catre libertate. Tunelele au fost sapate la o anumita adancime, ca sa fie la adapost de detectoarele de sunet si au avut in jur de 400 metri in lungime.
Nenumarate detalii au fost puse la punct cu minutiozitate: scoaterea pamantului din tunel, sistemul de iluminare si ventilatie… Pe cat de nebunesc a parut acest plan, cu tot atata tenacitate a fost dus la indeplinire.

"Specialist in western si in cinema de aventuri, John Sturges a vrut sa realizeze cel mai spectaculos film despre o evadare si nu i-au lipsit mijloacele pentru a-si atinge scopul. Povestea e bine articulata, fara lungimi, in ciuda duratei sale, peripetiile se inlantuie spre marea placere a spectatorilor, cu acele piese de bravura care sunt evadarile pe motocicleta ale lui Steve McQueen si suspansul urmaririi prin tunele”, a scris Gerard Lenne in Petit Larousse des films (2006).