Evenimente : Filme

La rascruce de vanturi / Wuthering Heights

In drama romantica La rascruce de vanturi / Wuthering Heights, ecranizare a romanului omonim de Emily Bronte, intre Heathcliff si Catherine se naste o poveste de dragoste, insa ea il tradeaza si se casatoreste cu altcineva. Pentru a se razbuna, el cumpara ferma familiei si se casatoreste cu sora celui care i-a furat fiinta iubita.

Actiunea se petrece la inceputul secolului al XIX-lea la o ferma din Yorkshire. Stapanul, domnul Earnshaw, soseste din calatorie cu un copil cam negricios, pe nume Heathcliff. Felul cum se poarta nu este pe placul familiei, nefiind demn de un domn, asa ca baiatul este nevoit sa lucreze pe langa casa. Odata cu trecerea timpului, intre el si fiica familiei Earnshaw, Catherine Earnshaw, se naste o poveste de dragoste, legata mai mult din placerea amandurora de a strabate pamanturile in lung si in lat si de frumusetea naturii. Dar Catherine il cunoaste pe Edgar Linton si se casatoreste cu el.

Heathcliff paraseste tara, iar cand se intoarce cumpara Wuthering Heights si se casatoreste cu sora lui Edgar, Isabelle Linton, ca sa se razbune pentru tradarea fiintei iubite.

Suferinta si dragostea celor doi nu este limitata nici de moartea lui Catherine, pe care Heathcliff o implora sa ii apara ca spirit chinuitor la Wuthering Heights.

"Ecranizare dupa Emily Brontë in buna traditie a povestilor romantice din primul deceniu al tehnicii sonorului. Cinema modern pregatind, in 1939, terenul atat pentru Welles cat si pentru Olivier, care da de gustul cinematografului”, a scris T.Caranfil in Dictionar universal de filme (2003).
Filmul a castigat premiul Oscar pentru cea mai buna realizare cinematografica.
***
Click pentru programul filmelor din aceasta saptamana.