Evenimente : Filme

In slujba lui Stalin / The Inner Circle (Rusia-Italia, 1991)

Drama In slujba lui Stalin / The Inner Circle, un film de Andrey Konchalovsky, povestea reala a lui Ivan Sanchin, ofiter KGB si proiectionist al lui Stalin. Din perspectiva acestuia, evenimentele ne arata un erou puternic viciat care isi mentine intacta increderea in stapanul sau, in ciuda miscarilor politice de la Kremlin, la care asista direct.
Pana unde ai merge ca sa ramai in cercul stramt al puterii?
Regizorul realizeaza o epica viguroasa fara sa transcrie pur si simplu istoria – o reinterpreteaza si o reinfuzeaza cu viata in felul sau provocator si hipnotic, pentru a o face sa vorbeasa despre fanatism si incredere oarba in putere. Filmul e la fel de pertinent ca JFK – ul lui Oliver Stone, insa ceva mai responsabil.
Cu toate ca imaginile grandioase din piata Kremlin ale marelui operator Ennio Guarnieri sunt naucitoare, cele mai memorabile secvente sunt acele intime, care ni-l infatiseaza pe Ivan in cinematograful cu scaune de plus, stand cot la cot cu Stalin si cu elita lui, printre care si Beria, seful KGB (un robust si malefic Bob Hoskins).
Ivan, omul de rand care se increde in oricine, simbolul celor care au facut posibila tirania lui Stalin, nu vede aceasta ironie, nici macar atunci cand politica ii rapeste de langa el pe cei dragi. Isi doreste ca nimic sa nu-i zguduie statutul sau in cercul intim. Obsesia lui merge chiar mai adanc decat se poate imagina. Iubita lui il intreaba la cine tine mai mult – la ea sau la tovarasul Stalin? Acesta ii raspunde, fara nici o ezitare, ca la tatuca. Filmul lui Koncealovski ne coboara cu maiestrie istoria la dimensiunile umane.