Evenimente : Filme

Gianni si femeile / Gianni e le donne

Filmul ni-l prezinta pe Gianni care are o viata monotona ce se imparte intre indatoririle casnice dictate cu strictete de sotie, comisioanele pe care le face pentru superba vecina, mama in varsta care il face sa strabata intregul oras doar pentru a-i remedia semnalul televizorului si prieteni, pe care apuca sa-i vada destul de rar.

Intr-o dimineața, bunul sau prieten Alfonso il ia prin surprindere pe Gianni, povestindu-i cele mai recente escapade sexuale ale sale. Cumva, lui Gianni i-a scapat faptul ca toți contemporanii sai gusta din nou din placerile vieții. Pana și Maurizio, care poarta intotdeauna trening, are o iubita mai tanara.

Alfonso decide ca e timpul ca Gianni sa ia masuri, sa-și revigoreze viața și sa-și gaseasca o iubita. Dar, in ciuda celor mai bune eforturi ale sale cu cateva cunoștiințe mai vechi, intrerupte de un șir nesfarșit de telefoane din partea dificilei sale mame și a unei doze de Viagra, sarmanul Gianni este ca un motor vechi. Se aprinde, dar dureaza mult sa ajunga iar pe drumul spre iubire.

O personalitate artistica cu un important si divers background profesional, Gianni di Gregorio a semnat scenariile catorva filme de succes, printre care Sembra morto ma è solo svenuto, al lui Felice Farina (Premiul FIPRESCI in cadrul Saptamanii Criticii la Festivalul de Film de la Veneția, 1987) și Giovanni senza pensieri de Marco Colli. Lucreaza apoi cu Matteo Garrone ca regizor secund pentru filmele Estate Romana (Roman Summer), L’imbalsamatore (The Embalmer) și Primo Amore (First Love).

In 2007 scrie impreuna cu Maurizio Braucci, Ugo Chiti, Massimo Gaudioso, Roberto Saviano și Matteo Garrone, scenariul multi-premiatului Gomorra (regia Matteo Garrone).
In rolul principal este chiar regizorul acestui film: Gianni Di Gregorio, cunoscut si pentru Pranzo di ferragosto (Mid-August Lunch) sau pentru faptul ca este unul dintre scenaristii filmului Gomorrah.

Alaturi de Gianni Di Gregorio, din distributia filmului fac parte Valeria De Franciscis si indragita actrita de origine romana Kristina Cepraga.

In 2008 a scris, regizat și jucat in Pranzo di Ferragosto (Pranzul de pe 15 august), care a fost prezentat in cadrul Saptamanii Internaționale a Criticii la Festivalul Internațional de Film de la Veneția in 2008 și a ajuns sa caștige numeroase premii, printre care: Leone del Futuro-Premio Venezia Opera Prima "Luigi De Laurentiis"; Premiul Satyajit Ray pentru Cel mai bun debut la Festivalul de Film de la Londra; Premiul "Francesco Pasinetti" pentru Cel mai bun film italian; Grand Prix International la Festivalul de Film de la Bratislava; Premiul David Di Donatello pentru Cel mai bun regizor debutant; și Premiul Nastr d’Argento SNGCI pentru Cel mai bun regizor debutant.

Despre Gianni si femeile – filmat aproape in intregime in cartierul Trastevere din Roma, locul copilariei sale – spune: “In film, incerc sa descriu confuzia unui barbat de varsta mijlocie care realizeaza ca femeile nu-l mai privesc cum obișnuiau. In acest univers feminin, personajul mamei iese din nou in evidența ca unul foarte puternic.”

Pelicula, nominalizata in 2011 la David De Donatello Awards pentru Cea mai buna actrita intr-un rol secundar (Valeria De Franciscis) si Premiul pentru cel mai bun producator (Angelo Barbagallo) si la premiile Italian National Syndicate of Film Journalists pentru Cea mai buna comedie, a fost proiectata in cadrul editiei a 10-a a Festivalului International de Film Transilvania, si a fost foarte apreciata de public.