Evenimente : Filme

Festivalul Filmului European 2010 – Bucuresti

Cea de-a XIV-a editie a Festivalului Filmului European va avea loc in perioada 6 – 30 mai 2010 in Bucuresti, Brasov, Iasi, Targu-Mures si Timisoara. Programul festivalului cuprinde peste 50 de filme, reprezentand 28 de tari europene.
Festivalul se va deschide joi, 6 mai, la Cinema PRO din Bucuresti, cu proiectia filmului Das Weisse Band (Austria, 2009), in regia lui Michael Haneke, film distins cu trofeul Palme d’Or la Festivalul de la Cannes si cu Globul de Aur pentru cel mai bun film strain in 2009, alaturi de numeroase alte distinctii internationale.
La Bucuresti festivalul se desfasoara in perioada 6-16 mai, cu proiectii la Cinema Studio (Vezi Programul) si Noul Cinematograf al Regizorului Roman (Vezi Programul). Festivalul va continua la Brasov (13-16 mai), Iasi (20-23 mai), Targu-Mures (21-23 mai) si Timisoara (27-30 mai).
Filmul BAARIA (Italia, 2009), in regia lui Giuseppe Tornatore, va fi prezentat in incheierea Festivalului Filmului European – sambata, 15 mai, ora 21:30, in spatiul de proiectie in aer liber de la Muzeul Taranului Roman. Filmul, nominalizat la Globul de Aur pentru film strain si la Leul de Aur si castigator al Premiului Francisco Pasinetti la Festivalul de Film de la Venetia in 2010, BAARIA este un film autobiografic ce urmareste vietile a trei generatii de locuitori ai satului natal al lui Tornatore.
Editia a XIV-a aduce, pe langa un numar record de filme, mai multe elemente noi:
– prezenta in premiera la festival a Israelului si a Serbiei;
– editia locala de la Targu-Mures;
– colectia Vintage, care reuneste opt dintre cele mai bune filme de la editiile anterioare ale Festivalului; acestea vor fi prezentate intr-o proiectie maraton in noaptea de 15 spre 16 mai;
– o zi dedicata filmului romanesc.
ABONAMENTELE vor fi puse in vanzare pe 1 mai 2010 la casieriile cinema Studio si NCRR (Muzeul Taranului Roman). Un abonament permite 6 intrari (in limita locurilor disponibile) la oricare dintre cele doua sali. Inaintea fiecarei proiectii, detinatorii abonamentelor sunt invitati sa obtina tichetele de loc de la casierie.