Evenimente : Filme

Est Vest Cinema #9

Est Vest Cinema #9 – „Goya – oder Der arge Weg der Erkenntnis“ de Konrad Wolf (RDG, 1971), luni, 11 iulie 2016, de la ora 19:00, la Control Club.

Proiecție: “ Goya – oder Der arge Weg der Erkenntnis” (Goya – sau drumul greu al cunoașterii, RDG, 1971, 134’)
Regie: Konrd Wolf.

Film prezentat în original cu subtitrare în limba engleză.
Intrarea este liberă.

„La mai bine de un sfert de secol de la căderea Zidului Berlinului și a dezintegrării URSS, există încă numeroase reticențe în a acorda importanță și atenție „cinematografiei din Est”, mai ales dacă nu vorbim despre proiecte contestatare la adresa regimului. De aceea, zeci de filme notabile ale unor cineaști din Republică Democrată Germană (RDG) rămân necunoscute cinefililor din Europa și, implicit, celor din România, în timp ce opera colegilor lor vest-germani, de exemplu, este apreciată și încă mult discutată.
Prin această serie de proiecții, organizată cu sprijinul Goethe-Institut din București și care se va desfășura de două ori pe lună, până la finalul anului, ne propunem, pe de o parte, să introducem cinefilii în istoria unei cinematografii (est-germană) ce a cunoscut multe vârfuri, unele recompensate cu mari distincții internaționale, însă a căzut în ultimele decenii în desuetudine. Pe de altă parte, dorim să punem aceste filme în oglindă cu surorile lor vest-germane din epocă, pentru a constata, prin comparație, care erau direcțiile estetice predilecte ale cineaștilor de pe ambele laturi ale Zidului, dar și modul distinct în care funcționau cele două societăți, reflectat destul de nuanțat în problematicile filmelor est- și vest-germane. Nu în ultimul rând, tot acest exercițiu de înțelegere și de redescoperire a unei cinematografii subestimate sperăm că va provoca crearea de paralele cu cinematografia română a epocii comuniste, care deși a influențat până în zilele noastre așteptările multor oameni de la cinematografia națională, a rămas chiar mai puțin explorată și analizată decât omoloaga sa est-germană.“ (Andrei Rus)
Selecție realizată de Alina Calotă, Claudia Cojocariu, Georgiana Madin, Andreea Mihalcea, Theo Stancu, Alexandru Vizitiu, membri ai redacției Film Menu și masteranzi ai departamentului de Filmologie din cadrul Facultății de Film din UNATC București. Proiect coordonat de Andrei Rus.