Evenimente : Filme

DOCUMENTARY MONDAYS: MEZIPATRA – CZECH QUEER FILM FESTIVAL

MEZIPATRA este un festival de film specializat prezentand filme pe teme dedicate persoanelor gay, lesbiene, bisexuale si transgenders. Mezipatra a fost infiintat in 2000 in Brno si de atunci s-a extins in Praga si in alte orase din Cehia. Filmele care intra in competitie la festival vor rivaliza pentru trei premii. Pe langa film, Mezipatra mai prezinta si o diversitate de evenimente in afara programului: petreceri, expozitii, concerte, spectacole, lecturi, dezbateri si conferinte.
In cadrul GayFEST 2010
17 MAI / 18h00 / CENTRUL CEH – short shorts / Mezipatra
21 MAI / 20h30 / CENTRUL CEH – concert pian / Stefan Doniga
Short shorts: Amsterdam Diary (9 min), Dykes don’t wear high heels (7min), The Mindbender
(5 min), Sometime somebody (10 min), Reunion (4 min), The Hope (20 min), The Wedding Dress (14 min), Roma Boys (30 min)
Lesbienele nu poarta tocuri
O femeie respectabila de varsta mijlocie se duce pentru prima data intr-un bar gay si ajunge in bratele Theresei, o alta femeie care nu prea se potriveste cu peisajul. Pasiunea si lumina rece a zorilor intr-o poveste a cautarii si a descoperirii.
Ghicitoarea
Film animat aflat la granita dintre un fir narativ obiectiv si a expresiei abstracte in imagini a unor emotii complexe. Despre astfel de subiecte, cand cuvintele nu mai sunt de ajuns.
Candva, cineva
Doi functionari intr-un club de noapte, lapte, capul impaiat al unei antilope, voci indepartate, tensiune homoerotica si intrebarea daca este posibil sa te rupi de rutina si golul interior printr-o crima. Un cosmar in alb si negru in secvente psihotice.
Reuniunea
Transpunerea descriptiva a naturii in miscare si joaca de-a deconstructia cu bipolaritatea sexualitatii.
Speranta
Ultimele ore din viata atletului de profesie Martin, murind de SIDA. El ii implora pe parinti sa aprobe eutanasierea, amintindu-si de iubitul sau mort si intrebarea daca mai exista vreo speranta. In rolurile principale Jiří Mádl, Miroslav Etzler si Vilma Cibulková.
Rochia de mireasa
Un film despre depasirea granitelor, atat in sens geografic, cat si psihologic. Zdeno porneste intr-o calatorie, imediat dupa deschiderea granitelor, dintr-un satuc cehoslovac spre Berlin unde vrea sa isi faca nunta.
Baieti roma
Semi-documentar despre tripla discriminare si scenariul unui tanar activist roma care sustine ca singura posibilitate de a schimba perspectiva comunitatii sale asupra homosexualitatii este prin film.