Evenimente : Filme

Documentare la Zilele Astra la Bucuresti

Sambata, 20 februarie, intre orele 16:00 si 18:00, la Eurocinema vor rula documentare realizate de televiziuni locale din Romania in cadrul programului Interesul public pe agenda mass-media al Fundatiei Soros Romania.

Cronica unui dezastru anuntat, de Hanelor Acarnulesei
Sinopsis: O companie miniera vrea sa redeschida exploatarea de aur si argint la Mina Certej, judetul Hunedoara si sa construiasca doua iazuri de decantare pe baza de cianuri. Oamenii al carui pamant urmeaza sa fie otravit sunt hotarati sa lupte pana la capat. Compania miniera face totul pentru a-si ascunde adevaratele intentii. Iar autoritatile au interese vadite pentru a sustine compania. O poveste despre oamenii care nu vor sa le fie otravit pamantul, o poveste despre companii si afaceri pentru care oamenii nu conteaza, o poveste in care interesele politice si financiare sunt mai presus de tot. „Cronica unui dezastru anuntat” spune istoria unei companii care, atunci cand a fost blocata in planul A – Rosia Montana, trece la planul B – Valea Frumoasei si minele de aur de la Certej. La finalul filmului, din ultimul cadru inainte de genericul de final, vom afla cine este cu adevarat aceasta companie miniera.

Singur acasa, Ep. 60+, de Cristina Maria Cucu si Ionut Balan
Sinopsis: Cand valul plecarilor la munca peste hotare a devenit tsunami, mass-media a avut o tresarire, dar era numai pentru copiii celor plecati. Sunt mai dragalasi si mai usor de iubit. Batranii…. Batranii sunt ursuzi, au tabieturi. Unii primesc bani de la copiii lor. Putini. Altii mananca doar ceapa, cu ulei si bulion.
“Singur acasa” e o colectie de sase povesti, spuse la persoana intai pentru a-i lasa pe parintii celor plecati la munca in strainatate sa-si spuna pasurile, sa explice autoritatile cum au facut dosare penale pentru dare de mita celor care au incercat sa-si linisteasca constiinta, aruncandu-i pe batrani intr-un azil.
Sa va spuna un senator cum propunerile legislative privind persoanele varstnice „se impotmolesc undeva”.
Dar in acelasi timp, sa va uitati la doamna Ana pentru ca ar vrea sa va spuna cat de mult si doreste sa se faca bine dupa operatie. Fiul ei i-a luat bilet de avion spre Lisabona.

Masacrul, de Eduard Grigore
Synopsis: Filmul “Masacrul” prezinta tragedia delfinilor din Marea Neagra ucisi in fiecare an de plasele de pescuit, poluare sau nave. Numarul cetaceelor marine s-a diminuat de la milioane de exemplare, in urma cu nici 60-70 de ani, la cateva mii in anii nostri. In documentar sunt evidentiate eforturile catorva oameni de a stopa masacrarea mamiferelor marine. Protagonisti sunt Razvan Popescu Mirceni – director ONG “Oceanic Club”, Angelica Curlisca – directorul “Delfinariului” Constanta si Nicolae Papadopol – directorul stiintific al Complexului Muzeal de Stiintele Naturii Constanta. Acesta din urma isi aminteste, intr-un interviu dramatic, de macelarirea delfinilor din anii 50-60, cand aceste mamifere erau vanate de cele mai multe ori fara nici un scop. Un alt moment important al filmului este urmarirea si abordarea de catre Paza de Coasta a unei nave de pescuit turceasca, una dintre cele care in anul 2002 au masacrat mii de delfini din Marea Neagra.

Calea de Mijloc, de Dan Codre
Synopsis: Parcurgand la volan, cel mai aglomerat drum ce leaga vestul Romaniei de restul tarii, observam cum dealurile, muntii si chiar raul cad victime setei noastre de progres rapid. Prin zgomot, prin noroi sau prin praf privim inainte bucurandu-ne ca toate aceste rele sunt undeva departe de orasul in care traim. Ne vom cutremura cand totul se opreste in loc si vom vedea ca frumusetea are si ea pretul ei! Care e drumul de mijloc? Cat de departe suntem dispusi sa mergem pentru a ajunge din urma fratii bogati din Vestul Europei?

Filmele sunt subtitrate in limba engleza.
Intrarea la proiectii este gratuita.