Evenimente : Filme

Docu-cinemateca MTR

Docu-cinemateca MTR are loc luni, 13 septembrie, in Studioul Horia Bernea, 20:30

Filon (9’50) – regia Gabriel Hanganu (1995)
Filon este „curatorul” unei fabuloase colectii personale imprastiate in salile unui muzeu de istorie special, realizat pe principiile neaose ale pop-art-ului. Unul din indicatoarele adresate publicului atentioneaza: „Vizitatorule, te rog nu-ti diminua simpatia fata de copiii din fotografii vazandu-i imbracati in « haine de epoca ». Ei sunt autorii colectiei muzeale!”.

Roiuri (10’16) – regia Gabriel Hanganu (1996)
Metafora din titlul filmului este un pretext pentru o incursiune minimalista in viata cotidiana a unei manastiri. “Roiuri” ocoleste locurile comune exploatate in zecile de reportaje-tv despre manastiri si surprinde fragmente dintr-un cotidian ritualic altul decat cel religios: culesul mierii de albine, facutul painii, primirea oaspetilor in zi de sarbatoare, muncile agricole.

O strada oarecare din Bucuresti (18’20) – regia Ioana Popescu & Marius Caraman (1995)
In colaborare cu EHESS Paris (Scoala de Inalte Studii in Stiinte Sociale), Muzeul Taranului Roman a desfasurat in anii 1996-97, un proiect de Antropologie urbana in Bucuresti. Printre rezultatele cercetarilor de teren se numara si acest film, realizat cu mijloacele tehnice minimale ale momentului, dar cu placerea nedisimulata a descoperirii unei lumi aparte, plasata in interiorul unui cartier cu multa personalitate, din centrul orasului mereu surprinzator, care este Bucurestiul.

Gradina boierului Nasta (26’) – regia Marius Caraman (2006)
Rare sunt cazurile in care demersuri stiintifice diferite sa poata fi documentate prin cercetarea unui acelasi subiect / obiect. Proiectul Colectii si colectionari s-a intalnit cu proiectul Muzeul Boierului si cu cel intitulat Observatorul vizual, nici mai mult nici mai putin decat in persoana lui Dan Nasta (colectionar, boier din toate punctele de vedere si totodata stapan al unor comori demne de a fi impartasite vizual unui public larg). Asa s-a nascut filmul acestui interviul plan fix.

Ceramica de Horezu acasa si la piata (43’) – regia Bogdan Iancu & Catalina Tesar (2007)
Angoasa culturala a ultimilor ani legata de “pierderea traditiilor” a fost contrabalansata de consumul fervent al produselor asociate cu aceste traditii. Numarul targurilor si al reportajelor-tv sau din presa scrisa dedicate “mestesugurilor traditionale” pare sa creasca pentru a alimenta un public din ce in ce mai vrajit de produsele de artizanat. Filmul construieste, pe baza catorva scurte portrete, un studiu de caz elocvent pentru transformarile post-socialiste pe care le inregistreaza artizanatul romanesc la intalnirea cu piata globala: ceramica de Horezu, unul dintre cel mai cunoscute brand-uri ale ceramicii autohtone.
Eveniment in cadrul Zilelor Muzeului Taranului Roman