Evenimente : Filme

D I A Z / Diaz: Don’t Clean Up This Blood

Sambata, 21 iulie 2001, in ultima zi a Summitului G8 desfasurat la Genova, chiar inainte de miezul noptii, mai mult de 300 de agenti ai fortelor de ordine au dat buzna in incinta scolii Diaz. Erau condusi de Unitatea 7 urmata de agentii Digos si unitatea mobila, in timp ce Carabinierii au incercuit cladirea.
A fost numita "noaptea voluntarilor" datorita prezentei masive a celei mai mari parti a unitatilor fortelor de ordine. In ceea ce comandorul Fournier descria ca fiind un "macel mexican", 93 de oameni au fost batuti si arestati in ciuda faptului ca nu au opus nici un fel de rezistenta. Cei mai mulţi dintre ei erau tineri, jurnalisti care dormeau, fiind cazati acolo.
Ulterior, autoritatile au declarat in conferinta de presa ca 63 dintre certificatele medicale completate de Politia Judiciara faceau referire la afectiuni anterioare si ca actiunea politiei s-a bazat pe suspiciunea prezentei activistilor Blocului Negru in cladirea scolii. In realitate, dupa ce au fost supusi unor suferinte suplimentare in spital, cincizeci dintre cei arestati au trecut printr-o tortura ingrozitoare in sectiile de politie din Bolzaneto.
Filmul este o docudrama care reconstituie faptele asa cum s-au petrecut si restituie adevarul teribil.