Evenimente : Filme

Cetateanul Kane / Citizen Kane

Drama Cetateanul Kane / Citizen Kane, primul film regizat de Orson Welles, povestea extravagantului magnat al presei Charles Foster Kane, care isi intemniteaza simtirile in spatele zidurilor palatelor pe care si le construieste. Film adesea proclamat ca fiind cel mai important film din toate timpurile.
Multimilionarul proprietar de ziare Charles Foster Kane moare singur in luxoasa lui proprietate, iar ultimul sau cuvant este "Rosebud"(boboc de trandafir). Incercand sa afle semnificatia acestui cuvant, un jurnalist se intalneste cu diverse persoane din familia lui Kane, precum si cu oameni care au lucrat cu el. Acestia furnizeaza detalii care aduc lumina asupra vietii acestuia, dar toate marturiile nu par a fi suficiente pentru a intelege semnificatia ultimului sau cuvant.
Un film vizionar pentru anul 1941, in care Orson Welles isi pune amprenta atat ca regizor, cat si ca actor. A castigat premiul Oscar pentru scenariu.
"Orson Welles avea 25 de ani cand a realizat filmul Cetateanul Kane: avea in spatele sau o experienta de om de teatru (si mai ales de teatru shakespearian) si de om de radio, dar era primul sau film. Aceasta incercare a insemnat o veritabila revolutie. In primul rand prin punerea in chestiune a reusitei exterioare si sociale, prin aluziile transparente la faimosul William Randolph Hearst (care a incercat sa submineze filmul), pe scurt, printr-o insolenta si o agresivitate care amintesc exemplul lui Stroheim”, a scris Etienne Fuzellier in Dictionnaire des oeuvres et des thèmes du cinema mondial (1976).
***
Click pentru programul filmelor care ruleaza saptamana aceasta.