Evenimente : Filme

Becket

Drama istorica Becket, un film adaptat dupa Jean Anouilh, cu Richard Burton si Peter O’ Toole, povestea prieteniei dintre regele Henric al II-lea si Thomas à Becket, una dintre capodoperele secolului XX.
Pentru a solutiona o parte a problemelor pe care le are cu Biserica, Henric al II-lea refuza sa primeasca un prelat de la Roma si isi numeste confidentul ca arhiepiscop de Canterbury, o functie de o importanta colosala, cu atat mai mult cu cat in catedrala de Canterbury se savarsea mirungerea regilor Angliei. Vechi tovarasi de pahar, dar si de escapade, cei doi barbati, atat de apropiati unul de altul, se trezesc pusi fata in fata.

Mandrie, violenta, antagonism, toate acestea modifica relatiile dintre cei doi si, pe fondul luptei pentru investitura, Becket reuseste sa ridice piedici regelui asa cum nu reusise nici unul dintre antecesorii sai. Mandria o ia inaintea judecatii, iar regele ajunge sa vada in arhiepiscop dusmanul sau personal.
Vazand in actiunile acestuia numai sfidari la adresa tronului sau, Henric va pronunta fatidicele cuvinte: "Cine ma scapa de ast popa zavergiu?”.

"Scenariul este o grandioasa adaptare a piesei lui Jean Anouilh pe care Peter Glenville o montase deja in teatre din Londra si New York. Un suflu shakespearian traverseaza filmul care a avut 12 nominalizari la Oscar, printre care cele pentru cel mai bun film, regie, actori. A castigat Oscarul pentru cel mai bun scenariu (Edward Anhalt)”, a scris Jean-Charles Sabria in Dictionnaire des films Larousse (2002).
***
Click pentru programul filmelor care ruleaza saptamana aceasta.