Evenimente : Filme

Aproape de cer

Filmul documentar romanesc Aproape de Cer il are ca personaj principal pe Dumitru Stanciu, unul dintre primii ciobani ai Europei. Asa cum au facut si strabunii lui sute de ani, vara si iarna, impreuna cu turma sa cutreiera culmile indepartate, dar atat de apropiate de cerul Carpatilor din Transilvania.
Dumitru traieste printre legendele muntilor, purtand o grija fara odihna pentru animalele sale. Va muri oare o bucata din vechea Europa daca acest cioban se va opri? Sau va duce Radu, fiul ciobanului Dumitru, traditia transhumantei mai departe?
Nascut la Berlin, regizorul Titus Faschina este un bun cunoscator al obiceiurilor si datinilor romanesti. In cursul proiectelor si cercetarilor pe care le-a desfasurat, regizorul german a observat cu atentie modul de viata specific societatilor traditionale din Ardeal.
Cu ocazia lansarii in peste 15 orase din Germania, publicatia KinoKinoBR considera Aproape de cer ”Un film spectaculos datorita formei sale estetice impresionante.” Revista de referinta KlulturSpiegel a comentat filmul drept ”O experienta cinematografica care emotioneaza prin forta imaginilor”
Aproape de cer este produs de Thomas Ciulei pentru Europolis Film, in coproductie cuma.ja.de, Germania. Proiectul este sprijinit de Arte, TVR, Euriages, Centrul National al Cinematografiei si Mittel Deutsche Medien Forderung.