Evenimente : Filme

8 Documentare in regia lui Slavomir Popovici

Slavomir Popovici (1930-1983) este unul dintre cei mai importanti regizori de film documentar din Romania. Filmele lui de arta (printre care Soarele negru, 1968) si etnografice (printre care Bun ca ziua, 1974) depasesc cadrul strict al documentarului. Ele pot fi considerate o serie de poeme filozofice, pe temele esentiale ale ciclului vietii si trecerii timpului.

Inainte de proiectia filmelor vor vorbi regizorul Laurentiu Damian, etnograful Radu Rautu si profesorul Facultatii de Filozofie a Universitatii Bucuresti, Sorin Vieru

1. Uzina

Un eseu cinematografic, cu filmari speciale, pornind de la sarbatorirea zilei de 1 mai, in 1965, la uzina 1 mai din Ploiesti, producatoare de utilaj petrolier – in care sunt urmarite schimbarile produse in viata sociala de aparitiei uzinei, prin analogii imagistice neasteptate si metaforice.

2. Romante aspre

Istorii ale locomotivelor de ieri si de azi, ca semne ale trecerii timpului si schimbarilor sociale.

3. Io, Stefan Voievod ctitor

Arta din vremea lui Stefan cel mare, folosind drept comentariu cronicile vremii.

4. Soarele negru

Un poem cinematografic despre timp si virstele omului pornind de la broderii medievale românesti infatisind compozitii ale plingerii.

5. Semnul bradului

Obiceiurile si domeniile artei populare in care este prezent bradul, simbolul continuitatii si al reinnoirii vietii.

6. Bun ca ziua

Traiectoria painii „sarbatoresti” de la grau la colac (cel mai efemer produs al artei taranesti) si prezenta acesteia in momentele fundamentale ale ciclului vietii: nastere, nunta, moarte. In comunele Maieru (Bistrita Nasaud), Frecauti (Bucovina), Bixad (Oas), Polovraci (Gorj).

7. Victime si vinovati

Film utilitar realizat la cererea Ministerului Chimiei despre posibilele efecte ale unor butelii de aragaz improvizate si neautorizate, pretext pentru a prezenta un cine verite tragic in comuna Vadul Parului la sfirsit de ani 60.

8. Letopisetul lui Hrib

Transpunerea cinematografica a cronicii lui Toader Hrib, taran din satul Arbore, judetul Suceava, si intemeietor al unui muzeu local.