Evenimente : Concerte

Gărâna Jazz Festival

Gărâna Jazz Festival, 12 -15 iulie 2018, la Gărâna (Caraș Severin).

Gărâna Jazz Festival 22 avea loc între 12 iulie și 15 iulie 2018.

Organizatorii și-au propus și în acest an să vină în întâmpinarea preferințelor diverse ale pasionaților de jazz, aducând laolaltă atât câștigători sau nominalizați ai premiilor Grammy, precum și ai altor premii prestigioase europene, dar și muzicieni români cu proiecte naționale sau internaționale de succes.

Stanley Clarke Band (S.U.A.)

Cu 40 de ani de carieră, 4 premii Grammy, peste 20 de albume solo şi zeci de albume în calitate de co-lider şi sideman, Stanley Clarke a cucerit de mult timp titlul râvnit de “legendă vie” printre muzicienii de jazz. Stanley Clarke revine anul acesta la Gărâna Jazz Festival alături de tineri muzicieni de excepție – Beka Gochiashvili la pian, Caleb Sean McCampbell la keyboards și voce și Shariq Tuckerla tobe.

 

Sly & Robbie with Nils Petter Molvær, Eivind Aarset, Vladislav Delay (Jamaica, Norvegia, Finlanda)

Două legendare staruri ale muzicii reggae, Sly & Robbie, vor fi oaspeți de seamă ai festivalului! Proiectul lor muzical inovator, “Nordub”, îi include pe muzicienii norvegieni Nils Petter Molvær – la trompetă și Eivind Aarset – la chitară electrică, precum și pe Vladislav Delay – un apreciat artist finlandez de muzică electronică.

 

Avishai Cohen’s Big Vicious (Israel)

Extravagant, liric, rebel și meditativ, versatilul trompetist israelian Avishai Cohen este de ani buni o figură remarcabilă pe scena de jazz mondială. Este considerat unul dintre cei mai buni trompetiști ai momentului. La Gărâna Jazz Festival va prezenta proiectul Big Vicious parcă anume creat pentru publicul festivalului: o combinație armonioasă și incitantă de jazz, rock&roll, groove și muzică psihedelică.

 

Proiectul 100% indian Ekalavya va reprezenta un eveniment inedit pe scena mare a festivalului. Violonistul indian Abhijith PS Nair împreună cu noua stea a Indiei, tânăra basistă Mohini Dey, vor aduce pe scenă culorile Indiei și poveștile sale. Vor mixa funk jazz, world music și muzică clasică carnatică, din sudul Indiei, într-un show electrizant, infuzat cu armonii orientale.

 

Pink Freud (Polonia) are în spate 20 de ani de activitate, fiind considerată una dintre cele mai originale voci în jazzul contemporan. Muzica lor, caracterizată în principal de fuziunea dintre jazz, punk și rock, a cucerit mai ales publicul tânăr. Liderul formației, Wojtek Mazolewski, binecunoscut publicului gărânez după show-ul susținut cu propriul quartet în 2016, a contribuit la schimbarea unei generații în țara natală, readucând jazzul în atenția publicului polonez.

 

Elena Mîndru Finnection & Adam Bałdych

Violonistul polonez Adam Bałdych este invitatul special al Elenei Mîndru și al trupei cu care deja a cucerit publicul de la Gărâna Jazz Festival în 2014 – Elena Mîndru Finnection.

 

Un nou super-grup și-a făcut apariția pe scena mondială de jazz. Trei stele ale jazzului scandinav – pianistul norvegian Bugge Wesseltoft și suedezii Dan Berglund la contrabas și Magnus Öström la baterie – au pus de curând bazele unui trio de excepție. Gărâna Jazz Festival are bucuria de a găzdui unul dintre primele concerte ale trioului Rymden.

Unul dintre cei mai populari muzicieni ai Cubei, Roberto Fonseca aduce pe scenă cel mai nou album,ABUC, care explorează originile jazz-ului din Cuba, ”Tierra Santa”. Pentru că muzica lui Fonseca trebuie trăită cu aceeași pasiune cu care este cântată, seara de sâmbătă e dedicată contrastelor  – american jazz, world music, bolero și son cubano într-un singur concert.
Solista sud-coreană Youn Sun Nah, unică prin simplitate și improvizație, va fi prezentă pe scenă alături de chitaristul suedez Ulf Wakenius, fost membru în Oscar Peterson Quartet.
Apreciat pianist italian al ultimului deceniu, Kekko Fornarelli va fi prezent pe scena Gărâna Jazz Festival alături de membrii trioului cu care în martie anul acesta a lansat un nou album – Abaton.

Stefano Battaglia Trio (Italia)

După concertul extraordinar găzduit de Gărâna Jazz Festival acum 3 ani, organizatorii propun publicului o altă întîlnire specială cu Stefano Battaglia Trio. Pianistul Stefano Battaglia, contrabasistul Salvatore Maiore și bateristul Roberto Dani reușesc să ofere ascultătorilor prezenți la concertele lor o experiență intensă și complexă, greu de șters dintre amintiri.

Multiplu premiat al ECHO Jazz, trompetistul și pianistul german Sebastian Studnitzky va prezenta publicului din Poiana Lupului proiectul său KY-organic, rezultatul căutărilor lui artistice din ultimii ani și titlul ultimului său album, lansat în 2017.

Violonistul polonez Adam Baldych vine la Gărâna alături de grupul norvegian Helge Lien Trio și saxofonistul Tore Brunborg, cu noul album ”Brothers”, menit să celebreze amintirea fratelui său.

Line-upul este completat de nume valoroase ale scenei românești și internaționale de jazz. Pianistul Mircea Tiberian va prezenta proiectul La Classe operaia va in Paradiso alături de Claudio Puntin, Daniel Erdmann, Chris Dahlgren și Tilo Weber. Pe scena de la Hanul La Răscruce vor fi prezente trupele moldovenești de etno-jazz Trigon și Alex Calancea Band. Vor mai concerta, de asemenea,Benny Rietveld Trio feat. Marcel Moldovan, muzicienii timișoreni de la Exit Oz, Horea Crișovan șiTeodor Pop.

JOI, 12 IULIE
19:00 – POIANA LUPULUI

PINK FREUD
YOUN SUN NAH & ULF WAKENIUS
SEBASTIAN STUDNITZKY QUARTET
LA CLASSE OPERAIA VA IN PARADISO

VINERI, 13 IULIE
14:00 – HANUL LA RĂSCRUCE

HOREA CRIȘOVAN
ELENA MÎNDRU FINNECTION FEAT. ADAM BALDYCH

19:00 – POIANA LUPULUI

KEKKO FORNARELLI TRIO
COURTOIS, ERDMANN, FINCKER – BANDES ORIGINALES
AVISHAI COHEN’S BIG VICIOUS

SÂMBĂTĂ, 14 IULIE
14:00 – HANUL LA RĂSCRUCE

TRIGON
BENNY RIETVELD TRIO FEAT. MARCEL MOLDOVAN

19:00 – POIANA LUPULUI

BROTHERS – ADAM BALDYCH & HELGE LIEN TRIO W. TORE BRUNBORG
ROBERTO FONSECA TRIO
SLY & ROBBIE WITH NILS PETTER MOLVÆR, EIVIND AARSET, VLADISLAV DELAY

DUMINICĂ, 15 IULIE
11:00 – BISERICA CATOLICĂ VĂLIUG

TEODOR POP

14:00 – HANUL LA RĂSCRUCE

ALEX CALANCEA BAND
EXIT OZ
19:00 – POIANA LUPULUI

STEFANO BATTAGLIA TRIO
RYMDEN: BUGGE WESSELTOFT, DAN BERGLUND, MAGNUS ÖSTRÖM
STANLEY CLARKE BAND
EKALAVYA

Concertele vor avea loc pe scena mare a festivalului din Poiana Lupului (seara, după ora 19), în curtea Hanului La Răscruce (în timpul zilei, după ora 14) și în Biserica Catolică din Văliug (de la ora 11).

Mai multe detalii despre cazare, transport şi experienţa la Gărâna Jazz Festival sunt disponibile pe www.garana-jazz.ro.