Evenimente : Festivaluri

Festivalul Italian a-IX-a editie

Festivalul Italian – „Aducem Italia aproape de tine” , 15 mai – 15 iunie, 2017, Bucuresti 2017 „Aducem Italia aproape de tine”

De pe 15 mai pe 15 iunie, ICE – Agenția Italiană pentru Comerț Exterior – București, în colaborare cu Institutul Italian de Cultură și sub patronajul Ambasadei Italiei la București, aduc Italia mai aproape de tine cu a noua ediție a Festivalului Italian.   Festivalul, care se desfășoară în jurul datei de 2 iunie, Ziua Națională a Republicii Italiene, cuprinde o serie de evenimente dedicate promovării produselor Made in Italy în Romania precum și inițiative cu caracter cultural care să pună și mai mult în valoare patrimoniul artistic al Italiei.

Pe parcursul unei luni, iubitorii de frumos și de bun gust sunt invitați să facă o călătorie în lumea tradiției și a stilului de viață italiene, de-a lungul căreia se îmbină gastronomia, moda, designul și cultura.  Din 25 mai în 15 iunie se vor desfășura săptămânile bucătăriei, modei și amenajării interioare promovate de Agenția ICE cu sprijinul partenerilor locali. Printre inițiativele de program semnalăm în special La masă… în restaurantele italiene, o săptămână dedicată bucătăriei italiene în principalele restaurante din București, care vor oferi meniuri la prețuri promoționale, Săptămâna modei italiene, pe perioada căreia mai multe magazine cu branduri italiene din București vor promova „Made in Italy” prin oferte speciale, Săptămâna Amenajării interioare și Designului Made in Italy în unele dintre cele mai cunoscute show-room-uri din capitală. De asemenea, pentru a promova produsele editurilor italiene, casa de editură Pavesiana va propune o serie de evenimente dedicate autorilor italieni și proiecții de film cu degustări.    Pe lângă evenimentele dedicate publicului larg, în cadrul Festivalului Italian vor avea loc evenimente destinate profesioniștilor și societăților.

Pe 23 mai va avea loc a patra ediție a „Italian Wine & Food Day”, manifestare dedicată promovării vinurilor și produselor alimentare italiene, în care vor fi prezenți în calitate de expozanți producători italieni care doresc să intre pe piața românească.   In cadrul evenimentului se va desfășura un seminar organizat de Camera de Comerț Italiană pentru România în cursul căruia va fi prezentat  “Raportul de constatare a cazurilor de Italian Sounding în sectorul de retail alimentar din România – ediția 2017”, urmat de premierea restaurantelor certificate „Ospitalità italiana”.

În data de 15 iunie va fi organizată a doua ediție a evenimentului „Italian Beauty & Care Day”, în cadrul căreia producătorii italieni vor prezenta specialiștilor români din domeniul produselor de înfrumusețare și îngrijire personală cele mai bune produse Made in Italy. În ce privește evenimentele culturale din Festivalul Italian, în data de 1 iunie 2017, se va desfășura la sediul Institutului Italian de Cultură din București expoziția “Vivere Napoli” a lui Alin Daniliuc care prezintă patruzeci de acuarele de mic format care abordează teme ce reprezintă și sintetizează structura urbană, arhitectonică și socială a orașului Napoli: vederi panoramice, detalii urbane, piețe și piațete, monumente, activități.

Tot la sediul Institutului Italian de Cultură, pe 23 mai va avea loc Conferința „Pirandello în istoria umorului literar” a profesorului Massimo Rizzante.

Se vor desfășura apoi proiecțiile a două filme italiene „L”Accabadora” de Enrico Pau (pe 8 iunie) și „Ochi închiși” de Giuseppe Petito (pe 15 iunie).

* PROGRAMUL FESTIVALULUI ITALIAN a-IX-a EDIȚIE

22 maiLectura Dantis organizată de Societatea “Dante Alighieri”. Prezintă Prof. Ami Virgil, dantolog cu renume.

23 mai – A patra ediție a “Italian Wine & Food Day”, Hotel Marshal Garden. Prezentare itinerantă cu degustare de vinuri și produse alimentare italiene organizată de ICE București (23 mai) și ICE Budapesta (25 mai). Evenimentul, ajuns la a patra ediție, propune o selecție de vinuri și produse agroalimentare “Made in Italy” societăților romanești din domeniu precum și presei. Evenimentul, realizat cu sprijinul Partenerului media HO.RE.CA, se va deschide cu prezentarea ”Raportul de constatare a cazurilor de Italian Sounding în sectorul de retail alimentar din România – ediția 2017” organizat de Camera de Comerț Italiană pentru România și va fi urmat de premierea restaurantelor certificate cu marca “Ospitalità italiana”.

23 mai – Cu ocazia a 150 ani de la nașterea lui Pirandello: Conferința d-lui Prof. Massimo Rizzante “Pirandello în istoria umorului literar”, orele 19.00, la sediu Institutului italian de Cultură (intrarea liberă).

23 mai, Cineforum “I martedì della Pavesiana”: “Romanzo criminale”, un film din 2005, regizat de Michele Placido, după romanul omonim din 2002 scris de Giancarlo De Cataldo.

25 mai – 3 iunie, “La masa … in restaurantele italiene” – Săptămâna gastronomiei   promovată de Agenția ICE cu sprijinul unora dintre cele mai renumite restaurante certificate “Ospitalità italiana” din Capitală care vor oferi propriilor clienți meniuri tipice italiene la prețuri promoționale.

25 mai – 3 iunie, Săptămâna modei italiene, promovată de Agenția ICE cu sprijinul unora dintre cele mai importante magazine de moda italiene prezente în Romania, care vor realiza o campanie specială de reduceri.

25 mai – 3 iunie, Săptămâna amenajărilor interioare și designului “Made in Italy”, promovată de Agenția ICE împreună cu importante show-room-uri de mobilă italiană prezente în Romania care vor realiza o campanie de oferte și reduceri promoționale.

26 maiLectura Pavesiana – Tema vinului în opera lui Cesare Pavese cu lecturi și degustare de vinuri, brânzeturi și dulcețuri italiene.

26 maiPrezentarea DVD-ului “Via Appia da Roma a Brindisi” cu comentariul lui Antonio Rizzo. Va urma o degustare de ulei, vin și brânzeturi italiene.

29 mai – Lectura Dantis organizata de Societatea “Dante Alighieri”. Prezinta d-l Prof. Ami Virgil, dantolog renumit.

30 mai – Cineforum “I martedì della Pavesiana”: “La grande bellezza” de Paolo Sorrentino, film câștigător al premiului Oscar la secțiunea  ”Cel mai bun film străin” în 2014.

1 iunieExpoziție de acuarele “Vivere Napoli” de Alin Daniliuc, orele 19.00, la sediul Institutului Italian de Cultură.Expoziția lui Alin Daniliuc despre Napoli constă în patruzeci de acuarele de mic format care abordează teme ce reprezintă și sintetizează structura urbană, arhitectonică și socială a orașului Napoli: vederi panoramice, detalii urbane, piețe și piațete, monumente, activități. Prezintă expoziția arhitecții Agostino Bossi și Ludovico Maria Fusco, docenți ai Universității de Studii din Napoli ”Federico II”.

1 iunie – Prezentarea cărții bilingve “Ventotto tagli di luna/ Douăzeci și opt de fețe ale lunii” publicată de Casa Editorială “Pavesiana”, în prezența autorului Giancarlo Repetto. Moderator: Mara Chirițescu.

2 iuniePrezentarea DVD-ului “Via Appia da Roma a Brindisi”, comentat de Antonio Rizzo. În continuare, degustări de uleiuri, vin și brânzeturi italiene precum și de cafea italiană.

5 iunieLectura Dantis organizată de Societatea “Dante Alighieri”. Prezinta d-l Prof. Ami Virgil, dantolog renumit.

6 iunieCineforum “I martedì della Pavesiana”: “La guerra degli Antò”, un film din 1999 regizat de Riccardo Milani.

8 iunie – Proiecția filmului “L’Accabadora” de Enrico Pau, orele 19.00, sediul Institutului Italian de Cultură. Cu: Donatella Finocchiaro, Barry Ward, Carolina Crescentini, Sara Serraiocco, Anita Kravos. Comedie – Italia, Irlanda, 2015.

12 iunieLectura Dantis organizată de Societatea “Dante Alighieri”. Prezinta d-l Prof. Ami Virgil, dantolog renumit.

15 iunie – Cea de a doua ediție a “Italian Beauty & Care Day”, Hotel Marshal Garden Eveniment itinerant dedicat produselor de înfrumusețare și de îngrijire a corpului, după cel organizat de Biroul ICE din Budapesta (13 iunie). Manifestarea, organizată de Biroul ICE din București, va fi realizată cu sprijinul unor parteneri media și va include întâlniri B2B între companii italiene și companii românești din domeniu.

15 iunie – Proiecția filmului “Ochii închiși” de Giuseppe Petitto, orele 19.00, la sediul Institutului Italian de Cultură. Cu: Antonia Liskova, Michael Neuenschwander, Linda Mastrocola, Mia Skrbinac. Dramă, Italia, Elveția, Slovenia, 2017.