Evenimente : Expo

”Măiastra, Nașterea unei lumi”. Două luni de Hub cultural la Galateca.

galteca maiastra nsterea unei lumi

Măiastra, Nașterea unei lumi”. Două luni de Hub cultural la Galateca.
23 iunie – 29 august
Galeria de artă Galateca

Expoziția “Măiastra, Nașterea unei lumi”, vernisată în Noaptea de Sânziene la Galeria Galateca, este o instalaţie de artă ce are ca sursă de inspiraţie ia, un spațiu metaforă ce îmbina elemente tradiţionale şi moderne într-un concept colaborativ original. Proiectul, a cărui scenografie este realizată de Cristina Milea, implică artiştii vizuali Maria Constantinescu, Dorina Horătău, Iulia Năstase, fotograful Dan Cristian Mihăilescu, designerii Chrisa Dobreanu, Speri Enescu, Alina Maria Mărgulescu şi artizana Cristina Niculescu.

Expoziţia, deschisă în perioada 23 iunie – 29 august găzduieşte timp de două luni şi Hubul Cultural Măiastra, propunându-şi să fie o platformă interactivă de susţinere a valorilor identitare, o serie de workshopuri, performance-uri şi conferinţe urmând să fie găzduite în acest spaţiu.

Aflată la a treia ediţie în România, Măiastra este primul proiect de artă contemporană dedicat iei şi simbolurilor identitare, realizat de galeria Galateca şi inspirat de comunitatea La Blouse Roumaine, care s-a bucurat de o prestigioasă expunere internaţională, cu 10 expoziţii în Europa, printre care cele de la Berna, Dublin şi Londra.

Conceptul curatorial este inspirat de Ioan Sorin Apan şi de cartea sa – „Taina Mării Negre, oceanografie și folclor”, transmiţând ideea că tradiția este un act cultural salvator.

Pornind de la acest narativ, expoziția este structurată în trei zone:

  • În prima sunt expuse o selecţie de ii și costume țărănești ce au aparţinut reputatului profesor Ioan Sorin Apan.

Colecția de costume țărănești Ioan Sorin Apan nu e, de fapt, o colecție. Costumele au fost salvate din satele românești și dăruite elevilor din “Minisatul Sf. Andrei – atelier de creație și spiritualitate românească”; împreună au colindat și reconstituit principalele ceremonialuri de peste an. Costumele sunt acum purtate în sărbători de oamenii care au aflat alături de Ioan Sorin Apan, că aceste straie sunt o punte către Arca lui Noe cea salvatoare.”

Instalaţia Mariei Constantinescu ce cuprinde lucrări precum ”Tron cu Maica Domnului torcând” sau ”Cubul de sticlă cu fus”, în care regăsim aceeaşi strategie plastică de recuperare a tradiţiei, caracteristică artistei, completează simbolic conceptul.

Lucrarea fotografică a lui Dan Cristian Mihăilescu este inspirată de tema principală a proiectului, marea.

  • Arca realizată în mod simbolic de scenografa Cristina Milea din materiale primordiale: in, cânepă, bumbac şi pânză topită marchează cea dea doua arie, dedicată materialelor textile şi tradiţiei artizanilor roni, fiind completată inspirat de instalaţia “Printre picături” a Iuliei Năstase, ce reiterează tema expoziţiei, marea.

Tot aici regăsim obiectele textile ”Lucruri de altădată” sau „Ţol” ale Dorinei Horătău, un artist vizual cu experienţă în domeniul artelor şi designului textil, ce continuă metafora genezei.

  • A treia zonă este o proiecţie a tradiţiei în modernitate incluzând atât proiectul Digital Reality al masteranzilor din anul I de la UNARTE, dar şi colecţiile inspirate din tradiţie JackPack 2.0 de Speri Enescu şi “Haine Organice Binecuvântate” de Chrisa Dobreanu, toate trei sub îndrumarea lector univ. Ioana Sanda Avram.

Povestea iei nu se putea spune fără povestea borangicului, extragerea şi prelucrarea firelor de borangic fiind unul din cele mai vechi meşteşuguri romaneşti pe cale de dispariţie. Astfel, Borangic sau Alina Mărgulescu şi Cristina Niculescu, este o marcă realizată pentru a duce mai departe tradiţia, iniţiativă pe care şi galeria Galateca o susţine.

Tot în acest cadru a avut loc şi lansarea Institutul Iei și Textilelor Tradiționale (IITT), inițiativa comunității La Blouse Roumaine.

Expoziţia rămâne deschisă în perioada 23 iunie – 29 august. Intrare liberă.

Videomapping: Răzvan Pascu & Alina Anca (Aural Eye)/ Scenografie: Cristina Milea/ Artişti: Dorina Horătău, Iulia Năstase, Maria Constantinescu/ Aplicaţia tehnologică Digital Reality: Andreea Ciohodaru, Irina Irimia, Răzvan Mureşan, Bea Szasz (studenți UNARTE de la grupa doamnei profesor Ioana Sanda Avram)/ Fotografii şi video: Dan Cristian Mihăilescu / Borangic: Cristina Niculescu, Alina Mărgulescu/ Designeri: Speri Enescu, Chrisa Dobreanu/ Colecţia Ioan Sorin Apan

Parteneri: Aqua Carpatica, Sâmbureşti, Prodin, UNARTE, Light Bag, Asociaţia Culturală NeoArt România, RenTech.