Evenimente : Eveniment Online

Bucureștiul de la Belle Epoque la Art Deco – eveniment virtual GRATUIT

Ești curios cum a evoluat spațiul și peisajul urban bucureștean de-a lungul timpului? De unde s-a plecat și unde s-a ajuns? Cum arăta orașul pe la 1860, de exemplu, în timpul lui Cuza – versus cum a ajuns el să arate pe la 1940, în pragul celui de-al doilea război mondial? Cum arătau clădirile Bucureștiului în vremea lui Carol I – și ce imagine nouă aduce perioada interbelică? Ce stiluri arhitecturale se perindă în istoria acestui oraș? Cum se schimbă moda? Cum se trece de la arhitectura „à la française” din preajma anului 1900 la „modernismul Art Deco” al perioadei interbelice? Și unde s-ar situa, în acest context, așa-numitul stil „neoromânesc”?

Dacă vă preocupă astfel de subiecte, atunci poate că v-ar prinde bine o expediţie virtuală în Bucureștiul Belle Époque și interbelic…o excursie virtuală ce va face uz de numeroase fotografii și imagini de epocă, pentru a surprinde atmosfera „perioadei de studiu”. Vrem oare să fugim astfel de timpul prezent, către un timp trecut? Puncte de suspensie…În orice caz, valenţa istorică și potențial nostalgică a experienței va fi însoțită și de o valență profesionistă și chiar didactică, aferentă domeniului arhitecturii – întrucât gazda d-voastră prin peisajul urban al Bucureștiului vechi va fi tânărul arhitect Alexandru Buzatu: un personaj pasionat de istorie, patrimoniu și estetică, activ de câţiva ani în domeniul turismului cultural cu un discurs axat în mod particular pe arhitectură și pe stilistică de arhitectură. Veți avea ocazia, astfel, de a lua contact cu „perspectiva arhitectului” asupra arhitecturii și orașului – Alexandru ajutându-vă în descifrarea și interpretarea imaginilor-suport ale prezentării (dintre care unele panorame și fotografii aeriene relativ inedite).

Vă invităm așadar la un „film” al transformărilor prin care trece imaginea orașului în perioadele Belle Époque și interbelică. Dar ce înseamnă oare „Belle Époque”? În caz că nu sunteți siguri de sensul acestui termen, vă va lămuri Alexandru.

Experienta va fi gazduita pe Zoom, folosind linkul:
https://us02web.zoom.us/j/2304902863

Turul virtual va fi preluat si pe platforma Stagiune Virtuala si va putea fi urmarit in direct accesand linkul: https://art.raiffeisen.ro/explorator/

Pentru întrebări suplimentare puteți scrie folosind e-mailul [email protected].