Evenimente : Altele

Viața în pandemie | Lansare proiect

Viața în pandemie documentează impactul crizei COVID-19 în viața oamenilor obișnuiți din România. Organizatorii au decupat prin diverse lentile și în diverse contexte felii de viață ale unor oameni care se confruntă cu pandemia, povești despre medici, antreprenori locali, voluntari, artiști, lucrători ai ONG-urilor, turiști, preoți. Din martie până în decembrie aceștia au documentat 36 de astfel de povești în jurul a două idei: „CUM AM TRĂIT” și „CUM AM AJUTAT”.

Colectivul Documentaria de cinci fotojurnaliști români (Adrian Câtu, Bogdan Dincă, Ioana Moldovan, Andrei Pungovschi și Mircea Reștea) a fost fondat în 2016. Pentru proiectul „Viața în pandemie”, echipei i s-a alăturat Lavinia Cioacă.

Fotografiile au apărut atât în cele mai importante publicații internaționale, printre care The New York Times, The Guardian, BBC, Vice, Der Spiegel, Süddeutsche Zeitung, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Libération, Monocle, The Financial Times, Agence France-Presse, Esquire, Associated Press, ESPN, Al Jazeera English, Huffington Post, cât și în media locală, DOR, Vice, Scena9, Școala9, Libertatea, Inclusiv.

Munca acestora le-a fost recunoscută de unele dintre cele mai prestigioase instituții sub diferite forme, cum ar fi premiile de la Picture of the Year International, National Press Photographers Association, Missouri Press Association, Bursa PhotoFest sau granturi/ burse de la World Press Photo, The VII Academy, Fundația Rosalynn Carter, Eddie Adams Workshop.

În ultimii 15 ani, au lucrat în peste 40 de țări, acoperind diverse subiecte, de la refugiați în periplul lor european, la războiul civil din Sudanul de Sud sau Ucraina, de la diverse revoluții în locuri precum Egipt, Turcia sau Ucraina, până la probleme mai puțin vizibile, cum ar fi situația dificilă a romilor, costurile personale ale persoanelor care se confruntă cu anxietatea sau traficul de persoane.
De la înființare, au publicat două cărți. Prima, „PROTEST. O istorie vizuală a protestelor din România, între 2007 și 2017” a fost un proiect în colaborare cu Funky Citizens, la care au participat peste 40 de fotografi, un sociolog, jurnaliști și oameni de comunicare. A doua, „Noi suntem Invictus”, de Ioana Moldovan, este povestea în imagini a pregătirii și primei participări a militarilor români răniți în teatrele de operațiuni la Jocurile Invictus.

De-a lungul timpului au dezvoltat proiecte de colaborare cu numeroase instituții și ONG-uri, printre care se numără Comisia Europeană, Salvați Copiii, World Vision, Fundația Comunitară București, United Way, SOS Satele Copiilor, Asociația pentru Relații Comunitare, Funky Citizens, Motivation România, Ashoka România, Fondul pentru Democrație.

Focusul echipei este însă centrat pe proiectele de fotografie documentară pe termen lung, care să ofere o privire aprofundată asupra diferitelor aspecte ale societății noastre. În ultimii ani, au lucrat la:
Printre cei puțini / Ioana Moldovan, despre viața de zi cu zi a minorităților din România: http://www.documentaria.ro/…/printre-cei-putini-ioana…
Erau și ei tineri / Andrei Pungovschi, despre relația cu părinții și modul în care ne-a influențat viețile: http://www.documentaria.ro/…/erau-si-ei-tineri-andrei…
Pirita / Mircea Reștea, despre comunitatea de romi de la marginea orașului Baia Mare: http://www.documentaria.ro/content/pirita-mircea-restea
Sănătatea în România / Ioana Moldovan, despre sistemul românesc de sănătate: http://www.documentaria.ro/…/sanatatea-romania-ioana…
Valea Jiului / Adrian Câtu, despre viața în orașele postminiere din zonă: http://www.documentaria.ro/content/valea-jiului-adrian-catu

De cele mai multe ori, proiectele fotografice au fost finanțate din fondurii proprii. Colaborările punctuale cu fundații, ONG-uri și instituții mass-media le-au mai dat o mână de ajutor. La fel și donațiile de pe site sau de la Cercurile de donatori.

Documentaria are în continuare nevoie de susținerea voastră. Dacă apreciați munca fotojurnaliștilor Documentaria, ajutați-i să își continue proiectele. O puteți face aici: http://www.documentaria.ro/content/donatii.