Evenimente : Dans

Making of: Stars High in Amnesia’s Sky (reactivări) – de Farid Fairuz | Dance me to the End of…

În luna noiembrie CNDB prezintă online 9 producții video care acompaniază spectacolele rezultate din munca ultimului an a primei generații de studenți din Academia de Dans și Performance, create de zece coregrafi invitați în cadrul programului Dance me to the End of… (exerciții, distanțe, apropieri).

Jan Burkhardt (DE) și Sigal Zouk (ISR), Mădălina Dan, Simona Deaconescu, Farid Fairuz, Eduard Gabia, Andreea Novac, Manuel Pelmuș, Willy Prager (BG) și Vava Ștefănescu – au fost invitați de CNDB să reviziteze lucrări care i-au consacrat și care, la vremea lor, au scris istorie în dansul contemporan românesc.

Coregrafii au lucrat alături de studenții Academiei de Dans și Performance a CNDB pentru a readuce în scenă vechile lucrări, dar și pentru a propune altele noi. După un an de cursuri și ateliere, echipele formate au trecut printr-un proces intensiv de practică și prezentare de spectacol.

Întregul proces a fost documentat de Bogdana Pascal, artistă video și producătoare TVR. Pe tot parcursul lunii noiembrie, CNDB va difuza aceste producții video prin live-streaming pe Facebook.

Cele nouă producții video surprind Dance me to the End of… (exerciții, distanțe, apropieri) în esența sa: o revizitare a istoriei recente a dansului contemporan românesc, ca exercițiu în formarea noii generații de dansatori și performeri.

Prin interviuri cu artiștii, filmări de la repetiții și fragmente din cele nouă spectacole, documentarele prezentate de CNDB invită la descoperirea eforturilor colective și personale care stau în spatele Dance me to the End of… (exerciții, distanțe, apropieri), – programul prin care o nouă generație de artiști debutează chiar în mijlocul unei pandemii.

𝗦𝗧𝗔𝗥𝗦 𝗛𝗜𝗚𝗛 𝗜𝗡 𝗔𝗠𝗡𝗘𝗦𝗜𝗔 𝗦 𝗦𝗞𝗬 (𝗥𝗘𝗔𝗖𝗧𝗜𝗩𝗔𝗥𝗜) – 𝗗𝗘 𝗙𝗔𝗥𝗜𝗗 𝗙𝗔𝗜𝗥𝗨𝗭

Direcție artistică: 𝗙𝗮𝗿𝗶𝗱 𝗙𝗮𝗶𝗿𝘂𝘇
Asistenți: 𝗜𝘂𝗹𝗶𝗮 𝗖𝗵𝗶𝗻𝗱𝗲𝗮, 𝗠𝗶𝗿𝗰𝗲𝗮 𝗚𝗵𝗶𝗻𝗲𝗮
Cu: 𝗦𝗺𝗮𝗿𝗮𝗻𝗱𝗮 𝗚𝗮̆𝗯𝘂𝗱𝗲𝗮𝗻𝘂, 𝗔𝗹𝗶𝗻𝗮 𝗟𝘂𝗽𝗲𝘀̦, 𝗔𝗺𝗲𝗹𝗶𝗮 𝗠𝗼𝘁𝗲𝗮, 𝗖𝗹𝗮𝘂𝗱𝗶𝘂 𝗦𝗶𝗹𝘃𝗶𝗮𝗻𝘂, 𝗙𝗶𝗹𝗶𝗽 𝗦𝘁𝗼𝗶𝗰𝗮
O co-producție: 𝗔𝘀𝗼𝗰𝗶𝗮𝘁̦𝗶𝗮 𝗰𝘂𝗹𝘁𝘂𝗿𝗮𝗹𝗮̆ 𝗦𝗼𝗹𝗶𝘁𝘂𝗱𝗲 𝗣𝗿𝗼𝗷𝗲𝗰𝘁 𝘀̦𝗶 𝗖𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗡𝗮𝘁̦𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹 𝗮𝗹 𝗗𝗮𝗻𝘀𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗕𝘂𝗰𝘂𝗿𝗲𝘀̦𝘁𝗶

„Nu ne amintim, ci ne rescriem amintirile”, ne spune Farid Fairuz întorcându-se cu detașare la propria creație „Stars High in Amnesia’s Sky”, semnată în 2003 cu numele său real, Mihai Mihalcea.

Creată într-un context în care în arta românească începea să se facă simțită apariția mai multor creații cu estetici foarte diferite de ceea ce se putea vedea de regulă pe scenele din România, lucrarea „Stars High in Amnesia’s Sky” este văzută pe scena internațională drept „o instalație scenică, o creație experimentală care se sustrage codurilor dansului pe care refuză să-l exhibe”.

Actuala creație – „Stars High in Amnesia’s Sky (reactivări)” – are ca punct de plecare lucrarea din 2003, însă centrul atenției se mută pe contextul care a favorizat apariția sa. Semnată în 2020 cu aliasul artistului, Farid Fairuz, lucrarea este un exercițiu de transmitere spre o altă generație de artiști a unor fragmente de istorii rămase prezente doar în memoria participanților direcți la evenimentele de atunci.

În dispozitivul scenic actual se amestecă pe suprafața instabilă a prezentului texte, sonorități, imagini și acțiuni, amintiri, istorii personale și colective care sunt rescrise și reactivate performativ de către studenții Academiei de Dans și Performance a CNDB, protagoniștii actualei versiuni a lucrării.

Evenimentul poate fi urmărit pe pagina de Facebook CNDB, miercuri, 25 noiembrie, ora 14:00.