Evenimente : Altele

Cercul | Ioana Nicolaie

Miercuri, 18 noiembrie, de la ora 19:00, în librăria Cărturești Verona, Ioana Nicolaie și Ana-Maria Onisei vor vorbi despre literatură și viața în pandemie.
Evenimentul va fi transmis live pe paginile Cărturești & CINEPUB.

𝗜𝗢𝗔𝗡𝗔 𝗡𝗜𝗖𝗢𝗟𝗔𝗜𝗘 s-a născut în Sângeorz-Băi, judeţul Bistriţa-Năsăud. A publicat mai multe volume de versuri (𝘗𝘰𝘻𝘢̆ 𝘳𝘦𝘵𝘶𝘴̧𝘢𝘵𝘢̆, 𝘕𝘰𝘳𝘥𝘶𝘭, 𝘊𝘳𝘦𝘥𝘪𝘯𝘵̧𝘢, 𝘊𝘦𝘯𝘰𝘵𝘢𝘧, 𝘈𝘶𝘵𝘰𝘪𝘮𝘶𝘯 – desemnat de către USR „Cartea Anului” 2013), antologia 𝘓𝘰𝘮𝘰𝘨𝘳𝘢𝘧𝘪𝘪, patru romane (𝘊𝘦𝘳𝘶𝘭 𝘥𝘪𝘯 𝘣𝘶𝘳𝘵𝘢̆, 𝘖 𝘱𝘢𝘴𝘢̆𝘳𝘦 𝘱𝘦 𝘴𝘪̂𝘳𝘮𝘢̆, 𝘗𝘦𝘭𝘪𝘯𝘶𝘭 𝘯𝘦𝘨𝘳𝘶 – finalist la opt cele mai importante premii literare, câștigător al Premiului pentru proză decernat în 2017 de Revista Ateneu; desemnat Cartea Anului în 2018 de către „Cititorul știe mai bine” – și 𝘊𝘢𝘳𝘵𝘦𝘢 𝘙𝘦𝘨𝘩𝘪𝘯𝘦𝘪, câștigătoare a Premiului Radio Romania Cultural pentru Proză 2020, a Premiului Național pentru Proză Iași și a Premiului Agenția de Carte) și literatură pentru copii (𝘈𝘷𝘦𝘯𝘵𝘶𝘳𝘪𝘭𝘦 𝘭𝘶𝘪 𝘈𝘳𝘪𝘬, 𝘈𝘳𝘪𝘬 𝘴̦𝘪 𝘮𝘦𝘳𝘤𝘦𝘯𝘢𝘳𝘪𝘪, 𝘍𝘦𝘳𝘣𝘰𝘯𝘪𝘢, 𝘝𝘦𝘳𝘵𝘪𝘫𝘪𝘢, 𝘊𝘢̆𝘭𝘢̆𝘵𝘰𝘳𝘪𝘢 𝘭𝘶𝘪 𝘔𝘦𝘥𝘪𝘭𝘰, 𝘚𝘱𝘪𝘰𝘯𝘶𝘭 𝘒𝘔𝘌 și, sub pseudonimul Robert Ersten, 𝘊𝘶𝘮 𝘢𝘮 𝘴𝘶𝘱𝘳𝘢𝘷𝘪𝘦𝘵̦𝘶𝘪𝘵 𝘤𝘭𝘢𝘴𝘦𝘪 𝘢 𝘝𝘐𝘐𝘐-𝘢). A fost nominalizată la premii naționale și internaționale, cel mai important fiind 𝘌𝘢𝘴𝘵𝘦𝘳𝘯 𝘌𝘶𝘳𝘰𝘱𝘦𝘢𝘯 𝘓𝘪𝘵𝘦𝘳𝘢𝘵𝘶𝘳𝘦 𝘈𝘸𝘢𝘳𝘥. Volumul 𝘕𝘰𝘳𝘥𝘶𝘭 a apărut în germană, în 2008, 𝘊𝘦𝘳𝘶𝘭 𝘥𝘪𝘯 𝘣𝘶𝘳𝘵𝘢̆ a fost publicat în suedeză (2013), în bulgară (2014) și în germană (2018), iar 𝘖 𝘱𝘢𝘴𝘢̆𝘳𝘦 𝘱𝘦 𝘴𝘢̂𝘳𝘮𝘢̆ s-a tradus în sârbă. 𝘈𝘶𝘵𝘰𝘪𝘮𝘶𝘯 a apărut în bulgară în 2016. A fost inclusă în douăzeci și șase de volume colective românești (𝘍𝘦𝘳𝘦𝘴𝘵𝘳𝘦 98, 40238 𝘛𝘦𝘴𝘤𝘢𝘯𝘪, 𝘊𝘢𝘳𝘵𝘦𝘢 𝘤𝘶 𝘣𝘶𝘯𝘪𝘤𝘪, 𝘐𝘯𝘵𝘦𝘭𝘦𝘤𝘵𝘶𝘢𝘭𝘪 𝘭𝘢 𝘤𝘳𝘢𝘵𝘪𝘵̦𝘢̆, 𝘊𝘢𝘳𝘵𝘦𝘢 𝘴𝘪𝘮𝘵̦𝘶𝘳𝘪𝘭𝘰𝘳, 𝘉𝘶𝘤𝘶𝘳𝘦𝘴̦𝘵𝘪𝘶𝘭 𝘮𝘦𝘶, 𝘚𝘤𝘳𝘪𝘪𝘵𝘰𝘳𝘪 𝘭𝘢 𝘱𝘰𝘭𝘪𝘵̦𝘪𝘦 etc.) și în numeroase reviste și antologii străine (𝘗𝘰𝘦́𝘴𝘪𝘦 2003: 𝘙𝘰𝘶𝘮𝘢𝘯𝘪𝘦, 𝘵𝘦𝘳𝘳𝘪𝘵𝘰𝘪𝘳𝘦 𝘥’𝘖𝘳𝘱𝘩𝘦́𝘦, 𝘕𝘦𝘸 𝘌𝘶𝘳𝘰𝘱𝘦𝘢𝘯 𝘗𝘰𝘦𝘵𝘴, 𝘈𝘯 𝘈𝘯𝘵𝘩𝘰𝘭𝘰𝘨𝘺 𝘰𝘧 𝘊𝘰𝘯𝘵𝘦𝘮𝘱𝘰𝘳𝘢𝘳𝘺 𝘙𝘰𝘮𝘢𝘯𝘪𝘢𝘯 𝘗𝘰𝘦𝘵𝘳𝘺 etc.).

Cu o experiență de peste zece ani ca jurnalist, 𝗔𝗡𝗔 𝗠𝗔𝗥𝗜𝗔 𝗢𝗡𝗜𝗦𝗘𝗜 a fost reporter pentru unele dintre cele mai renumite publicații naționale din România, de la cotidianele precum 𝘈𝘥𝘦𝘷𝘢̆𝘳𝘶𝘭 și 𝘊𝘰𝘵𝘪𝘥𝘪𝘢𝘯𝘶𝘭, la reviste culturale de prestigiu (𝘋𝘪𝘭𝘦𝘮𝘢 𝘝𝘦𝘤𝘩𝘦, 𝘚𝘶𝘱𝘭𝘪𝘮𝘦𝘯𝘵𝘶𝘭 𝘥𝘦 𝘊𝘶𝘭𝘵𝘶𝘳𝘢̆, 𝘌𝘴𝘲𝘶𝘪𝘳𝘦 𝘙𝘰𝘮𝘢̂𝘯𝘪𝘢 ). A realizat de-a lungul timpului interviuri cu presonalități remarcabile precum: Amos Oz, Liudmila Ulitskaia, Pascal Bruckner, Christopher Plummer, Jacqueline Bisset, Irvine Welsh, Jonathan Coe, Angela Gheorghiu, Helene Grimaud. Astăzi lucrează de asemenea și în comunicare și semnează pe blogul anamariaonisei.ro