Evenimente : Concerte

Trilok Gurtu – Bucharest Jazz Festival #5

Trilok Gurtu – Bucharest Jazz Festival #5, prezinta  Trilok Gurtu, duminica, 25 septembrie 2016, de la ora 20:00, in Piata George Enescu.

Trilok Gurtu – percuție, voce; Jonathan Ihlenfeld Cuniado – bass; Tulug Tirpan – pian; Frederik Koester – trompetă.                    

Trilok Gurtu, un percuționist virtuos de clasă mondială, a colaborat, în lunga sa carieră, cu nume sonore de pe scena jazz-ului, începând cu John McLaughlin, în al cărui trio s-a remarcat drept solist timp de 4 ani, continuând cu Joe Zawinul, Jan Garbarek, Don Cherry, Bill Evans, Pharoah Sanders, Dave Holland, pe care i-a cucerit cu extraordinarul său simț al ritmului.

Puternic influențat de tradiția indiană, a colaborat și cu artiști de renume din țara natală – cu mama sa, Shobha Gurtu, cu Zakir Hussain, L. Shankar, Shankar Mahadevan, Hariprasad Chaurasia, The Misra Brothers și Sultan Khan. De asemenea, a concertat și a înregistrat cu Salif Keita, Oumou Sangare, Angelique Kidjo, Neneh Cherry, Omara Portuondo, cântăreți Tuva, Huun Huur Tu, motiv pentru care Rita Ray de la BBC Radio l-a descris ca fiind “un colaborator în serie”.

În calitate de compozitor și artist, Trilok a lansat MASSICAL în 2009 și ambițioasele compoziții de ansamblu 21 SPICES cu Simon Phillips și NDR Big Band în 2011. Doi ani mai târziu, în 2013, a lansat SPELLBOUND ca tribut pentru Don Cherry, mentor și prieten apropiat. Trompeta, instrumentul principal al marelui Don Cherry, este prezentă în SPELLBOUND prin intermediul trompetiștilor celebri Nils Petter Molvær, Paolo Fresu, Matthias Schriefl, Ibrahim Maalouf, Ambrose Akinmusire, Hasan Gözetlik și Matthias Höfs, care interpretează piese compuse de Trilok, dar și de legende precum Miles Davis și Dizzy Gillespie.

Viziunea sa versatilă i-a adus, totodată, colaborări cu Adriano Celentano, cu Omara Portuondo pentru “Gracias” – câștigătoare a premiului Grammy, Marcus Miller, Angelique Kidjo, Bill Laswell, Sheila E, Tigran Hamasyan, Pedro Javier Gonzalez, Gianna Nannini, Niels Petter Molvaer și Carles Benevent. Recent, a fost prezent pe aceeași scenă cu vedeta percuției clasice Martin Grubinger și concertează în turnee cu Jan Garbarek.

Geniul său deosebit a jucat un rol major în crearea unora dintre cele mai bune lucrări pentru muzicieni precum John Mclaughlin, Joe Zawinul, Dave Holland sau Jan Garbarek. Astfel, Trilok Gurtu continuă să își definească și să își redefinească poziția drept unul din cei mai mari inovatori ai tuturor timpurilor în arta percuției. Cu toate că are o abordare non-stilistică, ea este construită pe o înțelegere solidă și profundă a multiplelor stiluri muzicale globale. Modul său de a cânta și de a compune este universal, personal și alimentat de disciplină și dragostea sa pentru muzică.