Evenimente : Concerte

Bucharest Jazz Festival Live – Julia Hülsmann Quartet

Bucharest Jazz Festival Live
Julia Hülsmann Quartet

Julia Hülsmann — pian
Tom Arthurs — trompetă, fligorn
Marc Muellbauer — contrabas
Heinrich Köbberling — tobe
Julia Hülsmann Quartet
Pianista Julia Hülsmann și trioul ei, care-i include pe basistul Marc Muellbauer și pe tobarul Heinrich Köbberling, impresionează și conturează jazzul contemporan german din ultimii 17 ani. Grupul acoperă o sferă largă a mijloacelor de expresie muzicală. Stilul lor este original, profund, condensat, demonstrând totodată o remarcabilă deschidere.
Inițial în formulă de trio, membrii grupului s-au acordat unul la celălalt de-a lungul a numeroase concerte din Germania și Europa. Începând cu ultimul album, In Full View, apărut în 2013, grupul a devenit cvartet, motivat de dorința unei evoluții creative. De altfel, Julia Hülsmann luase în considerare de la început ca, pe lângă bas și tobe, proiectul să implice un vocalist și un alt instrument melodic. Totuși, după ce a asistat la unul dintre concertele trompetistului englez Tom Arthurs și-a schimbat planurile.
Promovând o nouă linie vocală, Tom Arthurs joacă un rol proeminent în grupul extins. Prin capacitățile sale lirice și stilul său muzical radiant, el aduce culoare în sound-ul grupului din care pare să fi făcut parte dintotdeauna. Acordurile sunt extinse, melodiile se dublează, iar sunetele se contopesc în viziunea clară și transparentă pe care Julia Hülsmann o stăpânește perfect.
Julia Hülsmann (pian)
Născută la Bonn în 1968, a început să cânte la pian la vârsta de11 ani. Și-a format propriul grup când nu avea decât 16 ani, iar, în 1991, s-a mutat în Berlin, unde a cântat în Bundesjugendjazzorchestra sub îndrumarea lui Peter Herbolzheimer. Înregistrările publicate sub numele său includ colaborări cu Roger Cicero, Rebekka Bakken și Anna Lauvergnac.
Tom Arthurs (trompetă, fligorn)
http://www.tomarthurs.co.uk/
Trompetist, fligornist și compozitor, Tom Arthurs a studiat alături de Dave Douglas, Joe Lovano și Jim Black la Banff Centre for the Arts, în Canada. Activează, de asemenea, în orchestre, jazz de cameră și în experimente de improvizație de calibru înalt. A colaborat, printre alții, cu John Surman, John Taylor, Tom Rainey, Drew Gress, Ingrid Laubrock, Jack DeJohnette, Iain Ballamy, Thomas Strønen, Nicolas Masson, Kenny Wheeler și cu manipulatorii muzicii electronice Icarus. Pe albumele sale recente apar și Eric Schaefer, Miles Perkin Quartet, H3B sau Richard Fairhurst.
Marc Muellbauer (contrabas)
http://www.marcmuellbauer.de/
Pe lângă prezența sa în componența grupului Julia Hülsmann Quartet, basistul Marc Muellbauer conduce un proiect de nouă muzicieni, intitulat Kaleidoscope. Experiența sa muzicală este vastă și se întinde de la muzică clasică contemporană la tango și jazz, în diverse forme. În prezent, cântă și alături de Lisbeth Quartet și predă lecții de contrabas la Jazzinstitut Berlin.
Heinrich Köbberling (tobe)
Tobarul Heinrich Köbberling a lucrat cu Aki Takase, Ernie Watts, Anat Fort, Richie Beirach și mulți alții, contribuind la aproape 50 de albume de jazz. De asemenea, susține cursuri de muzică instrumentală la Conservatorul FMB din Leipzig.