De Citit : Știri

Zece carti de citit sau de pus sub brad de Sarbatori

| 02 decembrie

De la cum să îţi găseşti fericirea pe timp de criză la capodopera lui Salman Rushdie şi de la cel mai recent volumul al laureatei cu Nobel Herta Muller la literatură roz pentru fashionistas, REALITATEA.NET vă dă câteva sugestii de lectură sau, de ce nu, cadouri de Crăciun.
1. Obsesia tinerilor din întreaga lume, seria "Amurg", nu şi-a pierdut încă fascinaţia, aşa cum s-ar putea crede, în urma inflaţiei de cărţi şi filme cu vampiri. Dovadă pentru asta stau şi recordurile de încasări, pe care ultima ecranizare, New Moon, le-a avut în cinematografe. Cele patru cărţi semnate de Stephenie Meyer sunt, în ordinea publicării lor, Twilight, New Moon, Eclipse şi Breaking Dawn şi, chiar dacă titlurile sunt promovate drept cărţi pentru pentru tineri, "Amurg" a ajuns un roman pe care orice fată trebuie să îl aibă.
2. Pentru cei care vor să ştie mai multe despre Salman Rushdie, scriitorul care a vizitat recent România, capodopera lui, "Versetele satanice" este primul pas în această privinţă: volumul este un titlu care nu trebuie să lipsească din nici o bibliotecă. Scriitorul a devenit celebru după sentinţa de condamnare la moarte pronunţată împotriva lui de un tribunal islamic iranian, ca urmare a publicării romanului "Versetele satanice" (1988), considerat blasfemiator la adresa profetului Mahomed. Descris ca "un mare povestitor, în tradiţia realismului magic al lui Grass, Calvino, Borges şi Marquez" – The Observer, ca "cel mai controversat scriitor în viaţă" – Library Journal sau "incisiv şi misterios, ingenios şi provocator" – The New York Times, Salman Rushdie a intrat şi în cultura populară: actorii din "Seinfeld" fac adesea referire la el, şi-a jucat propriul rol în blockbusterul "Jurnalul lui Bridget Jones" şi a compus împreună cu cei de la U2.
3. Volumul "Încă de pe atunci vulpea era vânătorul", semnat de Herta Muller a fost desemnat cea mai râvnită carte de la Târgul Gaudeamus, potrivit voturilor publicului. De altfel, Nobelul pentru literatură, obţinut anul acesta, a crescut tirajul cărţilor acestei scriitoare, acestea fiind la mare căutare. Pentru românii care vor să afle mai multe despre Herta Muller, REALITATEA.NET vă recomandă cel mai recent volum lansat, "Încă de pe atunci vulpea era vânătorul". "În imagini expresive şi de o frumuseţe înfricoşătoare, Herta Muller reconstituie panorama crudă şi înspăimântătoare a dictaturii şi a unei societăţi distruse până la rădăcină. Decăderea oamenilor, ba chiar a unei întregi ţări, este redată aici până în cele mai mici detalii, în toată această suferinţă pare că natura însăşi trece de partea terorii", scrie criticul Ernest Wichner despre această carte.
CITESTE MAI DEPARTE PE REALITATEA.NET.