De Citit : Știri

Un preludiu literar, inspiratie marca Henry Miller

| 25 mai

Tudor Chirila, Antoaneta Ralian, Ioan T. Morar si Cristian Teodorescu se angajeaza intr-un preludiu literar despre erotismul debordant, tabuurile spulberate si ipocriziile acid ridiculizate din cartea-cult marca Henry Miller – Tropicul Capricornului. Intalnirea va avea loc marti, 26 mai, ora 19:30 la Art Jazz Club.
Interzise in SUA pentru obscenitate, cartile lui Henry Miller au creat, in timp, o adevarata scoala, de la care s-au revendicat aproape toti autorii de secol XX certati cu morala burgheza si refractari pudibonderiei. Chiar si acum, libertatile pe care americanul si le-a luat fata de definitiile standard ale decentei sunt un soc pentru cei mai conservatori dintre noi.
Dupa ce penetreaza, fara inhibitii de limbaj, rafinamentele sexualitatii pariziene in Tropicul Cancerului, Henry Miller redescopera in Tropicul Capricornului New Yorkul copilariei si adolescentei sale. Miller dezvirgineaza toate realitatile delicate ascunse sub cearceaf despre viata sexuala a concitadinilor sai din Brooklyn si de pe Broadway. Dar printre aventurile sale cu femei de toate varstele si de toate etniile, povestite in fiecare detaliu, autorul strecoara si intalnirile sale cu Dostoievski, cu Dadaismul si cu suprarealistii, in acest roman al exasperarii sale de american respins de compatriotii sai.
Sursa: Cotidianul