De Citit : Știri

Umorul prin care romanii s-au salvat de dictatura, elogiat la Cannes

| 21 mai

"Aveti in fata voastra cinematografia romaneasca de maine", au fost cuvintele cu care a fost introdusa solida delegatie a Romaniei la Festivalul de la Cannes, compusa din regizori, inginerul de sunet si una dintre actrite, inainte de proiectia filmului-colaj Amintiri Din Epoca de aur, scrie NewsIn.
Cinematografia romaneasca si-a dezvaluit acum si potentialul pentru o comedie care aminteste de marii clasici italieni, dupa ce, anul trecut, a prezentat una dintre cele mai bune drame cinematografice, pelicula 3 luni, 2 saptamani si 2 zile a regizorului Cristian Mungiu. Comedia care reuseste sa nu esueze in derizoriu a demonstrat ca "aceasta tanara scoala romaneasca poate sa faca o demonstratie stralucitoare", comenteaza jurnalistul de la Liberation.
Scrisa si realizata in cinci, sub bagheta lui Mungiu, Amintiri Din Epoca de aur reuneste anecdote prin care, se pare, romanii au reusit sa supravietuiasca "epocii Ceausescu". Micile filme vorbesc pe un ton melancolic si tenace, jucandu-se mai putin cu obisnuitul comic de situatie. Episodul cel mai nostim, potrivit articolului din ziarul francez, ne priveste indirect: este vorba despre scena in care un fotograf al celui mai mare cotidian romanesc isi joaca rolul, indispensabil, de educator al muncitorilor patriei, sub ochiul vigilent al cenzurii. Fotograful este nevoit, si asta nu este strain presei de astazi, sa trucheze imaginea lui Ceausescu, pentru a-l infatisa intr-o postura favorabila.
Morala colajului cinematografic, dincolo de deliciul estetic pe care il transmite, este ca umorul practicat pentru a supravietui unui regim al terorii nu si-a pierdut nimic din farmec si virulenta. "Asta ar fi fost pacat", conchide simplu, dar elogios, articolul din Liberation.
Cea de-a 62-a editie a Festivalului International de Film de la Cannes a fost deschisa oficial miercuri seara si se va incheia pe 24 mai.
Sursa: NewsIn.