De Citit : Știri

Trofeul Anim’est pleaca in Olanda!

| 11 octombrie

Sambata seara la Cinema Patria din Bucuresti, Anim’est si-a anuntat palmaresul. Nu mai putin de 16 distinctii, trofee, premii si mentiuni speciale au fost acordate la cea mai ambitioasa editie de pana acum a festivalului bucurestean.

Trofeul Anim’est, decernat si in acest an unui film din competitia de scurt metraj a festivalului, ia in acest an drumul Olandei, tara care a produs filmul lui Eric van Schaaik, Fantoma de la cinema / The Phantom of The Cinema. Juriul alcatuit din regizorul elvetian Georges Schwizgebel, producatoarea franceza Guilaine Bergeret si criticul roman de film Alex Leo Serban, a apreciat productia olandeza „pentru omagiul adus cinematografului, intr-o maniera burlesca, surprinzatoare si inovatoare”.

Premiul pentru Cel mai bun lung metraj, oferit de Animax, a fost acordat filmului japonez Pianul din padure / Piano no mori (r. Masayuki Kojima, Japonia, 2007), favoritul absolut al juriului, care l-a receptat drept un „moment de emotie, surpriza, uimire”.

Luminita Cazacu si Matei Branea au fost protagonistii unui moment emotionant, realizatoarea de animatie fiind rasplatita cu un trofeu pentru Intreaga Activitate primit chiar din mainile unuia dintre cei mai in voga animatori romani ai momentului. Vizibil emotionata si surprinsa, regizoarea careia Anim’est i-a dedicat o sectiune speciala in acest an, Luminita Cazacu le-a multumit organizatorilor festivalului „pentru ca nu lasa sa moara animatia romaneasca si ca dau nastere in fiecare an acestei sarbatori”.

Germanul Georg Dashuber, regizorul lui Niciodata sa nu conduci o masina cand esti mort / Never drive a car when you’re dead (Germania, 2009), a fost cel mai exuberant castigator al serii, uimind asistenta de la Cinema Patria cu un salt spectaculos pe scena cinematografului, pentru a-si manifesta bucuria la castigarea trofeului Anim’est pentru Cel mai bun film studentesc al acestei editii, pe care Luminita Cazacu l-a descris, in numele juriului sectiunii, din care au mai facut parte Anne Brotot si Francoise Cathala, drept „senzual, sarmant, cu o doza de suprarealism”.

Vali Chincisan, regizorul Copacului urban, a fost marele castigator al serii in competitia romaneasca, scurt metrajul lui fiind rasplatit cu Premiul pentru Cel mai bun film romanesc al acestei editii de Anim’est, oferit de Centrul Cultural European al Sectorului 6.

Dupa ce anul trecut a fost invitatul special al festivalului, dublu oscarizatul american Bill Plympton s-a inscris in palmaresul editiei 2009 cu Mexican Standoff (Falling into you), castigatorul premiului pentru Cel mai bun videoclip, conform deciziei juriului format din directorul de creatie Ogilvy, Dani Macarie, solistul de rock alternativ Doru Trascau si DJ-ul Gojira, care l-au rasplatit „pentru excelenta tehnica, pentru legatura organica dintre discursul vizual si cel auditiv care le face pe amandoua extrem de memorabile”.

Filmul bulgaro-german Trei surori si Andrei / Three Sisters and Andrey (r. Boris Despotov, Andrey Paounov, 2009) este primul castigator al trofeului sectiunii Balkanimation, premiera programului competitional al celei de-a patra editii. Vizibil emotionat, compozitorul Ivo Paounov, fratele regizorului Andrey Paounov, le-a multumit juratilor de la Anim’est pentru premiu si selectionerului Mihai Mitrica pentru prezenta in competitia festivalului.

Premiul Publicului, prezentat de directorul executiv Vlad Ilicevici, a revenit scurt metrajului olandez Posta! / Post! (r. Matthias Bruhn, Christian Asmussen, Germania, 2008), preferatul spectatorilor sectiunii Mozaic-scurt metraj. Pe scena, Ilicevici a citit un mesaj de la regizorul Matthias Bruhn, care nu a putut fi prezent la Bucuresti. „M-as fi bucurat foarte mult sa castig un premiu din partea unui juriu, dar ma bucura si mai tare sa primesc un premiu din partea publicului de la Anim’est. Asta arata ca mesajul nostru a fost transmis; sunt foarte incantat ca v-a placut povestea postasului si l-ati simpatizat.”

Making of-ul festivalului, realizat de Luiza Parvu, Adi Tudose si Alex Lungu, in care invitatii, echipa si spectatorii festivalului au impartit marele ecran cu oaia Anim’est si cu personaje din filmele selectionate, a facut deliciul celor prezenti in sala, care l-au aplaudat minute in sir, asa cum au aplaudat si animatiile realizate de cursantii de la workshop-ul Zorobabel in cele cinci zile de atelier intensiv, desfasurat in subsolul Librariei Carturesti.

Scena de la Cinema Patria a devenit neincapatoare la finalul Galei, cand in fata publicului au urcat membrii echipei, invitatii, voluntarii si prietenii Anim’est, aplaudati zgomots de spectatori.

Toate cele 16 filme premiate la cea de-a patra editie a Festivalului International de Film de Animatie Anim’est vor putea fi urmarite in ultima zi de festival, duminica, 11 octombrie, de la ora 20:30, in proiectia care inchide Anim’est 2009 la Cinema Patria.

Cea de-a patra editie a Festivalului International de Film de Animatie Anim’est a avut loc in perioada 2-11 octombrie 2009 la Bucuresti, fiind gazduita de Cinema Patria, Cinema Elvira Popescu, Cinema Union si Open Air Carturesti (Gradina Verona). Clubul festivalului a fost deschis la subsolul Librariei Carturesti de pe strada Pictor Artur Verona. Evenimentul este organizat de Asociatia Culturala Estenest si sustinut de Ogilvy. Biletele s-au vandut prin Bilet.ro, pe internet, precum si in reteaua magazinelor partenere.

PALMARES ANIM’EST 2009

Trofeul Anim’est pentru Cel mai bun scurt metraj, oferit de Institutul Cultural Roman, in valoare de 2500 de euro, Fantoma de la cinema / The Phantom of The Cinema (r. Erik van Schaaik, Olanda, 2008)

Premiul pentru Cel mai bun lung-metraj, oferit de Animax,in valoare de 1000 de dolari – Pianul din padure / Piano Forest (r. Masayuki Kojima, Japonia, 2007)

Premiul pentru Cel mai bun scurt-metraj, oferit de Stella Artois,in valoare de 1000 de euro – Mei Ling (r. Stéphanie Lansaque, François Leroy, Franta, 2009)

Mentiune Speciala a juriului pentru un film de scurt-metraj – Aripi şi vasle / Wings and Oars (r. Vladimir Leščiov, Letonia, 2009)

Premiul pentru Cel mai bun film studentesc, oferit de Este’n’est,in valoare de 500 de euro – Sa nu conduci niciodata cand eşti mort / Never drive a car when you’re dead (r. Gregor Dashuber, Germania, 2009)

Mentiune Speciala a juriului pentru un film studentesc – Aşa spun pasarile / According to Birds (r. Linde Faas, Olanda, 2008)

Mentiune Speciala a juriului pentru un film studentesc – Soft Plants / Plante moi (r. Emma de Swaef, Belgia, 2008)

Premiul pentru Cel mai bun film romanesc, oferit de Centrul Cultural al Sectorului 6,in valoare de 2500 RON – Copacul Urban / Urban Tree (r. Vali Chincişan, Romania, 2009)

Mentiune Speciala a Juriului pentru un film romanesc – Zgomot alb / White Noise (r. Marius Pandele, Romania, 2009)

Premiul pentru Cel mai bun film din sectiunea Balkanimation, oferit de Toon Boom, constandin softwarein valoare de 1000 de dolari – Trei surori şi Andrei / Three Sisters and Andrey (r. Boris Despotov, Andrey Paounov, Bulgaria-Germania, 2009)

Mentiune Speciala a Juriului pentru un film din sectiunea Balkanimation – Firul Ariadnei / Ariadne’s Thread (r. Bertoti Attila, Romania-Ungaria, 2009)

Premiul pentru Cel mai bun videoclip, oferit de Toon Boom, constandin softwarein valoare de 500 de dolari oferit de Toon Boom şi Estenest – Mexican Standoff (Falling into You) – Parson Brown (r. Bill Plympton, SUA, 2008)

Mentiunea Speciala a Juriului pentru un videoclip muzical – The Parachute Ending – Birdy Nam Nam (r. Steve Scott, Marea Britanie, 2009)

Premiul pentru Cel mai bun clip publicitar – Catelul negru pişacios / Crazy Peeing Dog (Fabrica de desene: Daniel Panaitescu)

Premiul Publicului, oferit unui film din sectiunea Mozaic-scurt metraj, constandin echipamentin valoare de 300 de euro – Post! / Poşta! (r. Matthias Bruhn, Christian Asmussen, Germania, 2008)

Premiul pentruintreaga Activitate – oferit doamnei Luminita Cazacu