De Citit : Știri

Sir Terry Pratchett: „Daca as sti ca pot muri cand vreau eu, abia atunci as trai”

| 02 februarie

Seara trecută, luni, 1 februarie, celebrul scriitor de fantasy, Terry Pratchett și-a livrat pledoaria în favoarea morții asistate. Discursul se cheamă “Shaking Hands With Death” (De mână cu moartea) și a fost rostit live la BBC1. Scriitorul a fost invitat să țină discursul de deschidere a celei de-a 34-ediții de onorare a lui Richard Dimbleby, veteranul jurnalist BBC. Sir Terry Pratchett e primul scriitor care a primit această invitație. În anii precedenți. discursul “Richard Dimbleby” a mai fost ținut de Prințul de Wales, Bill Clinton, Dame Stella Rimington (director general al MI5) sau Dr Rowan Williams (teolog anglican, arhiepiscop de Canterbury). Sir Therry Pratchett a fost diagnosticat cu o formă rară de Alzheimer în anul 2007. În discursul său Sir Terry Pratchett explorează maniera în care societatea modernă, confruntată cu o creștere a populației în vârstă, dintre care tot mai mulți suferind de boli incurabile, trebuie să-și redefinească realația cu moartea și pledează pentru înființarea unor tribunale non-agresive care vor decide care cerere de moarte asistată e justificată. Sir Terry Pratchett se oferă drept “cobai” unor astfel de tribunale.
Guardian prezintă discursul integral . Vă prezentăm fragmente ample din textul cu atât mai cutremurător cu cât poartă semnătura talentatului scriitor britanic:

“Odată, când eram mic și mă jucam pe jos, în camera de zi a bunicii mele, am ridicat capul spre televizor și am văzut Moartea stand de vorbă cu un cavaler. Pe-atunci nu prea știam nimic despre moarte. Era o chestie care li se întîmpla hamsterilor sau papagalilor”. De data asta era chiar Moartea, cu coasă și cu o căutătură cumva plăcută. Nu aveam cum ști pe-atunci dar tocmai văzusem o secvență din filmul lui Ingmar Bergman “A șaptea pecete”, momentul în care cavalerul se angajează într-un dialog prelungit, și firește faimosul joc de șah, cu doamna întunecată cu coasa, care atunci nu-mi părea deloc chiar așa de întunecată.
CITESTE MAI DEPARTE PE COTIDIANUL.RO.