De Citit : Știri

Romania participa la cel mai mare maraton de stele

| 31 martie

”100 de Ore de Astronomie”, cel mai de amploare eveniment initiat de Uniunea Astronomica Internationala si UNESCO, se va desfasura pe durata a patru zile si patru nopti, intre 2 si 5 aprilie.
Omeni de pe intreg mapamondul vor impartasi aceeasi experienta: observarea cerului printr-un instrument astronomic, asa cum, in urma cu 400 de ani, Galileo Galilei privea pentru prima data printr-o luneta, descoperind satelitii planetei Jupiter si craterele lunare. Se va crea astfel cea mai mare retea globala de promovare a astronomiei din istorie.
Evenimentul-maraton, organizat cu ocazia Anului International al Astronomiei 2009, se va deschide pe pe 2 aprilie la Institutul Franklin din Philadelphia, SUA, gazdele evenimentului fiind Derrick Pitts, purtator de cuvant al Anului International al Astronomiei in SUA si Dr. Paolo Galluzzi, expert recunoscut mondial in studii despre Galileo Galilei.
Cu aceasta ocazie se va expune luneta originala a lui Galilei in cadrul expozitiei ”Galileo, Familia De Medici si epoca astronomiei”. Evenimentul va fi transmis in direct pe internet incepand cu ora 19.00, ora Romaniei.
"100 de Ore de Astronomie este un proiect cheie al Anului International al Astronomiei 2009. Astronomii sunt cunoscuti pentru entuziasmul si placerea de a impartasi din cunostintele lor, iar acestea sunt ingredientele principale pentru 100 de Ore de Astronomie. Vor fi patru zile extraordinare, caci nu s-a mai organizat pana acum o manifestare de o asemenea amploare. Fiecare participant va face istorie”, declara Mike Simmons, co-presedinte 100 de Ore de Astronomie.
Actiunile globale din cadrul maratonului vor cuprinde videoconferinte in direct ale Centrelor Stiintifice, 24 de ore de transmisii live pe internet de la 80 de observatoare de cercetare din toata lumea, un ”star party” de 24 de ore in timpul caruia mii de astronomi vor iesi cu telescoapele in strada, ”Ziua Soarelui” si ”100 de Ore de Astronomie Junior".
Romania se afla pe harta maratonului incepand cu capitala si continuand cu orase precum: Arad, Bacau, Baia Mare, Barlad, Botosani, Cluj Napoca, Craiova, Falticeni, Galati, Iasi, Oradea, Petrila, Piatra Neamt, Pitesti, Ploiesti, Sibiu, Sighetu Marmatiei, Suceava, Targoviste, Targu Mures, Tecuci, Timisoara, Tulcea si Vaslui.
Coordonator national al acestui proiect in Romania este Societatea Astronomica Romana de Meteori, alaturi de care participa ca organizatori de evenimente asociatii si cluburi de astronomie, observatoare si planetarii, muzee si centre culturale, inspectorate scolare, scoli, licee si universitati, dar si grupuri informale de astronomi amatori.
”Cerul este o resursa extraordinara, un bun universal cu rol deosebit in cultura umanitatii. 100 de Ore de Astronomie isi propune sa realizeze acea conexiune intre om si Univers. Acest contact direct cu cerul, cu rol deosebit in educatie, naste la randul lui legaturi invizibile intre oameni, atat in comunitatile locale, cat si intre culturi diferite de pe mapamond. Se contureaza astfel rolul extraordinar de important pe care il are astronomia din punct de vedere social. Cerul, ca o legatura intre oameni si Omul ca o legatura intre Pamant si Cer.”, a declarat Valentin Grigore, coordonatorul proiectului din Romania.
In Bucuresti, astronomii amatori din cadrul Astroclubului Bucuresti (AB) si Societatii Astronomice Romane de Meteori (SARM), alaturi de Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu vor desfasura activitati in toate cele patru zile. Prezentarea acestora a avut loc in cadrul unei conferinte de presa desfasurata astazi, 30 martie, la Hotel Intercontinental.
Programul activitatilor din Bucuresti:
Joi, 2 aprilie, sesiuni din ora in ora in intervalul 15 – 20 la Observatorul Astronomic de pe Bd. Lascar Catargiu nr. 21 (intre Piata Romana si Piata Victoriei):
* introducere despre Anul International al Astronomiei 2009 – AB
* Calatorie la marginea niversului – simulare cu Mitaka – Observatorul Astronomic
* Simulare cu World Wide Telescope – Observatorul Astronomic
* Discutii pe baza unor fotografii astronomice – SARM
* Discutii despre poluarea luminoasa – AB
Vineri, 3 aprilie, transmisii in direct de la observatoare din lume in intervalul 15 – 20 la Observatorul Astronomic de pe Bd. Lascar Catargiu nr.21
Sambata, 4 aprilie, in intervalul 19-23:
* Observatii astronomice in Parcul Coltea de la Universitate – AB si SARM
* Calatorie la marginea universului – simulare cu Mitake – la Palatul Sutu, sustinuta de Observatorul Astronomic
Duminica, 5 aprilie, in intervalul 11-16, in Parcul Cismigiu:
* Observatii solare
* Jocuri educative pe teme astronomice
La Targoviste, se va organiza in aer liber un eveniment maraton, Festivalul Astronomiei si Stiintei pentru Tineret, din 3 aprilie ora 15 pana in 5 aprilie ora 24. Acesta se va derula in centrul orasului, in Piata Tricolorului si include pavilioane si standuri de carte si materiale educative, demonstratii experimentale realizate de elevi si cadre didactice, postere si expozitie de desene pe teme astronomice, montaje si instalatii, proiectii de filme, imagini si transmisii in direct de la marile observatoare din lume, discutii si dezbateri, proiectii de imagini 3D, program artistic si, bineinteles, observatii prin telescop la Soare, Luna si Saturn.
Incepand cu 2 aprilie va fi deschisa la Muzeul de Istorie Dambovita expozitia de astrofotografie si postere astronomice Descopera Universul!. Lansarea proiectului se va face pe 2 aprilie la Casa Tineretului-Sediul central SARM prin proiectarea evenimentului de deschidere si a videoconferintei transmise in direct de la Institutul Flanklin, Philadelphia, urmate de o sesiune de observatii astronomice prin telescoape. Evenimentul se va incheia pe 5 aprilie cu Ziua Soarelui si observatii pana la miezul noptii.