De Citit : Știri

Numarul cinematografelor din Romania va creste de la 122 in prezent, la 350 pana in 2013

| 20 iulie

Numarul cinematografelor din Romania va creste de la 122 in prezent, la 350 pana in 2013, aceasta tendinta fiind previzibila si in alte sapte tari din Europa Centrala si de Est, potrivit unui raport al companiei de cercetare specializata in industria cinematografica Dodona Research, anunta NewsIn.
Conform raportului, numarul celor aproape 3.200 de ecrane care exista, in prezent, in Romania, Bulgaria, Croatia, Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia si Slovenia este aproximativ egal cu cel din Canada sau Japonia. Balanta se va inclina insa in favoarea tarilor din Europa Centrala si de Est, datorita unor investitii agresive si a planurilor de extindere previzibile, ceea ce ar putea insemna si cresterea numarului de intrari la cinematograf si a veniturilor din box-office.
Veniturile obtinute din intrarile la cinematograf in cele opt tari europene analizate sunt, deocamdata, mai mici decat cele din Japonia si Canada, din cauza preturilor mici ale biletelor si a capacitatii scazute de utilizare. O crestere a numerelor de ecrane de cinematograf ar grabi insa cresterea incasarilor, se mai arata in raportul Dodona Research.
Raportul mai anticipeaza ca intrarile la cinematograf in Romania vor creste, de asemenea, de la 3,46 milioane in 2008, la 9,5 milioane pana in 2013. Tot in urmatorii trei ani, se estimeaza ca Romania si alte tari din regiune vor avea numar de intrari pe cap de locuitor comparabil cu cel din unele tari aflate in vestul Europei.
"In cei 20 de ani in care compania noastra a monitorizat piata cinematografelor, de la inceputul boom-ului multiplexurilor, nu a existat o crestere atat de rapida si de mare. Evident, sunt pericole in aceasta expansiune periculoasa, dar o tara de peste 20 de milioane de persoane poate absorbi noile ecrane", considera unul dintre autorului raportului, Alisdair Ritchie.
Raportul mai arata ca Europa Centrala s-a alaturat, dupa un start mai greu, "modei" cinematografelor in care ruleaza filmele 3D. Mai mult, unele companii ce detin cinematografe in Cehia, Ungaria si Slovacia si-au anuntat intentia de a-si digitaliza intregul circuit de cinematografe.
Specialistii se asteapta ca, in 2013, numarul celor care intra la cinema in cele opt tari analizate sa fie mai mare cu 20 de milioane fata de anul trecut, iar totalul incasarilor din bilete sa creasca, in urmatorii ani, cu 20%, datorita proiectiilor de filme 3D.
Sursa: NewsIn.