De Citit : Știri

Noul cinematograf al regizorului roman – Studioul Horia Bernea, la MTR

| 27 martie

Studioul Horia Bernea de la Muzeul Taranului Roman vine cu o alternativa pentru iubitorii de film. Incepand cu 1 aprilie, aici se vor putea viziona filme selectate de realizatori romani de marca, documentare inedite oferite de ASTRA FILM si pelicule realizate de tinere regizoare romane si spaniole. De asemenea, regizorii invitati vor sustine dezbateri si ateliere.
In ziua de miercuri, 1 aprilie, de la ora 20.00, va rula filmul “Vision Man”/ “Omul din vis” (1997) de William Long, povestea unui batran vanator Inuit. Viata lui acopera exact perioada de tranzitie a unei culturi vechi de 4000 de ani catre civilizatia occidentala. Batranul s-a simtit intotdeauna o particica a lumii arctice. A depins fizic de aceasta lume si a fost sentimental legat de ea. Tinerii satului, insa, nu mai simt aceasta legatura organica. Filmul propune povestea emotionanta a batranului, care evoca lumea lui intr-o nota contemplativa, careia nu ii lipseste o doza de umor. El ne face sa intelegem in ce fel i-a modelat viata aceasta lume arctica, centru al intregii sale existente.
Imediat dupa film, se va discuta pe tema: filme “post-comuniste” vesele. Moderatorul discutiei ca fi regizorul Alexandru Solomon.
Joi, 2 aprilie, ora 20:00 si vineri, 3 aprilie, la aceeasi ora, zece regizori romani vor propune, pe rand, timp de o luna fiecare, o selectie de filme europene si romanesti de inalta calitate. In luna aprilie, regizorul invitat este Alexandru Solomon, cunoscut cinefililor prin filme precum ”Franzela exilului”, “Marele jaf comunist”, “Clara B.” sau “Apocalipsa dupa soferi”.
Pentru prima saptamana, Alexandru Solomon a propus filmul “Out of the Present” de Andrei Ujica, povestea cosmonautului Sergei Krikalev care a petrecut 10 luni in naveta spatiala MIR, in timp ce pe Pamant, Uniunea Sovietica era in proces de destramare.
In weekend-uri, toata luna aprilie va fi dedicata femeilor. Astfel, la MTR vor rula filme realizate de regizoare romane si spaniole. Filmele spaniole sunt puse la dispozitie de catre Institutul Cervantes din Bucuresti, iar scurtmetrajele realizate de tinere regizoare sunt oferite spre vizionare de catre U.N.A.T.C. si Hyperion.
Atat sambata, cat si duminica, programul de vizionare incepe la 17:30. In primul weekend din luna aprilie, filmuletele romanesti sunt: “Filmele mele nefacute” si “Amelia” in regia Evei Pervolovici, “Cuibul salbatic” si “Pretul inocentei” de Geanina Grigoras, “Pizza Love” de Ivana Mladenovic, iar Stanca Radu vine cu trei scurtmetraje: “Stefan”, “Pentru el” si “Intalnire de gradul III”.
Pe partea spanilola, Institutul Cervantes ofera spre vizionare “Le Mejor de Mi”/ “Ce e mai bun in mine”(2007) de Roser Aguilar., povestea lui Raquel. Aceasta nu intelegea de ce toata lumea din jurul ei vorbeste despre dragoste: si la ea acasa, si la radio, si la televizor, si in filmele de sambata seara, si mai ales, in cantece. Si se intreba ce-o sa se intample daca nu va gasi pe nimeni care sa o iubeasca si pe ea. Raquel se hotaraste sa se mute la Tomas si sa locuiasca impreuna. Si trebuie sa se hotarasca pana unde este dispusa sa mearga in numele dragostei si sa descopere cat de greu si cat de frumos este sa iubesti pe cineva. Filmul a fost premiat la Festivalul de la Locarno in 2007.