De Citit : Știri

Muzica balcanica ia cu asalt cluburile americane

| 03 august

Fanfarele tiganesti din Balcani si muzica klezmer se aud tot mai des in cluburile de jazz din SUA.
Sonoritatile Europei de Est cunosc, in ultimii ani, o expansiune fara precedent, fiind preluate de artisti internationali si insufletind cluburile de jazz, scrie Arnaud Cabanne, pentru site-ul de world music Rue 89.com.
Autorul identifica doua miscari artistice ale Balcanilor, preluate de muzica ultimilor 20 de ani. Prima linie este cea inspirata din formatiile tiganesti, “cu viata, casatoriile si inmormantarile lor”, regasita in piesele interpretate de cantareata de origine romana Ruth Maria Renner, alias Miss Platnum, dar si de Goran Bregovic, Rona Hartner sau de “fabulosul grup de tigani” Taraful Haiducilor, scrie Cabanne.
Al doilea curent balcanic aflat la mare cautare este muzica klezmer, un gen muzical evreiesc, care, se spune, are ca stramos doina romaneasca. Aceasta din urma a gasit in barurile de jazz din America sau din Franta un teren hibrid, descoperindu-si admiratori celebri, ca Charlie Parker, pianistul Denis Cuniot si Miles Davis. Pe val se afla new-yorkezii de la The Klezmatics, dar si clarinetistul David Krakauer, supranumit “papa muzicii klezmer”.
Originile muzicii klezmer se situeaza in orasele Europei centrale si de est, in care trubaduri evrei numiti klezmorim, erau invitati sa cante la diferite evenimente.
Miss Platnum (foto) a lansat un nou gen muzical, denumit R’n’Balkan, o combinatie de R’n’B si muzica folclorica romaneasca. In Germania, single-ul Give Me The Food a inregistrat un mare succes si a figurat mult timp in topuri. Mult timp, regiunea de est a Europei a fost reprezentata de marile dive Maria Tanase, “cea care nu are motive sa le invidieze pe Edith Piaf sau pe Amalia Rodrigues", si Esma Redzepova, mai scrie Cabanne.
Asculta aici o interpretare live a trupei The Klezmatics.

Sursa: NewsIn