De Citit : Știri

Filme de top la TIFF 2009

| 15 aprilie

Cea de-a opta editie a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) a pregatit o selectie de filme de Oscar, filme premiate in marile festivaluri ale lumii, premiere absolute pe ecranele din Romania, filme-soc, filme-tabu, filme care au sucit mintile spectatorilor si a criticilor deopotriva, documentare multipremiate, thrillere muzicale inedite si debuturi regizorale spectaculoase.

Castigator al Premiilor Oscar 2009 pentru Cel Mai Bun Film Documentar si avand in palmares alte 24 de trofee, Man on Wire descrie infractiunea artistica a secolului: in 1974, un tanar francez pe nume Philippe Petit, folosindu-se doar de o sarma de otel, a reusit sa parcurga distanta dintre cele doua turnuri gemene de la World Trade Center. Incredibila sa fapta reprezinta subiectul acestui documentar regizat de James Marsh.

Hunger, debutul in lung metraj al regizorului Steve McQueen, foarte bine primit atat de critica cat si de publicul festivalier este un alt titlu de forta al programului TIFF din acest an. Hunger spune naucitoarea poveste a lui Bobby Sands, un membru al Armatei Republicane Nord – Irlandeze care a initiat o greva a foamei cu scopul de a obtine pentru membrii IRA drepturi similare cu cele ale prizonierilor de razboi. Filmul a obtinut 28 de premii printre care si Camera d’Or la Festivalul de la Cannes de anul trecut.

Pentru iubitorii de muzicaluri aparte, TIFF are o surpriza de proportii: thriller-ul muzical Repo! The Genetic Opera. Regizat de Darren Lynn Bousman, creatorul a trei filme din celebra serie Saw si avandu-i in distributie pe Alex Vega, Paul Sorvino, Sarah Brightman si Paris Hilton intr-un rol inedit, filmul este o adaptare a unui muzical de scena. Actiunea se petrece in anul 2056, cand o epidemie ameninta omenirea, iar salvarea vine din partea unei companii care a inventat o oferta speciala de finantare a transplantului de organe.

Lista filmelor de top prezentate la TIFF 2009 continua cu o productie de origine bulgara, Zift. Moth este proaspat eliberat din inchisoarea in care a fost aruncat pe nedrept. Incarcerat cu putin timp inainte de lovitura de stat comunista din 1944, barbatul se trezeste intr-o lume straina – Sofia totalitarista a anilor ‘60. Un film noir care a revolutionat box-office-ul bulgar, devenind in foarte scurt timp de la lansarea pe ecrane un titlu-hit al productiei de film din Bulgaria.

Choke, in regia lui Clark Gregg este o altfel de comedie care va putea fi vizionata la editia de anul acesta al festivalului. Ecranizare a romanului scris de Chuck Palahniuk, autorul celebrei carti Fight Club, filmul spune povestea lui Victor Mancini, un dependent de sex care, pentru a-si putea tine mama bolnava de Alzheimer intr-o clinica foarte costisitoare, foloseste o metoda mai putin obisnuita: simuleaza ca se ineaca in restaurante de lux.

Fanii celebrelor creatii vestimentare marca Valentino, cat si a buzz-ului care se creeaza in jurul vietii de zi cu zi a creatorilor de moda, vor putea afla mai multe detalii despre activitatea designerului lor preferat. Valentino: The Last Emperor este un documentar despre Valentino Garavani, produs si realizat de jurnalistul Matt Tyrnauer, un angajat al revistei Vanity Fair, care in perioada 2005-2007, a inregistrat materiale video cu munca designerului italian.

In categoria productiilor de marca ale TIFF-ului din acest an fac parte si filmele Il divo, scris si regizat de Paolo Sorrentino, castigator al Premiului Juriului de la Cannes 2008, Terribly Happy – castigator al Globului de Cristal, la Festivalul de Film de la Karlovy Vary din 2008, The countess, regizat de Julie Delpy, cu Anamaria Marinca in rolul Annei Darvulia, iubita si mentor al contesei Elisabeta Bathory, Il y a longtemps que je t’aime, laureat al premiilor BAFTA (Cel mai bun film strain) si César (pentru Cel mai bun debut – al regizorului Phillippe Claudel si Cea mai buna actrita intr-un rol secundar).

Cea de-a opta editie a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) va avea loc la Cluj, in perioada 29 mai – 7 iunie.

Sursa: TIFF