De Citit : Știri

Elita unei noi generatii de actrite: 12 pariuri castigate de teatrul romanesc

| 21 octombrie

La o incercare de alcatuire a unui top al celor mai bune tinere actrite de teatru se constata ca acestea sunt cu mult mai numeroase decat colegii lor. De aceea am extins topul de la 10 la 12 si tot au mai ramas cateva actrite fara “portofoliu“.
Am cernut cu o sita foarte marunta si in cele din urma, dupa ce am evaluat rolurile care au marcat ultimele doua stagiuni, am ajuns la un top, credem noi, echitabil. Lideri incontestabili ai generatiei tinere de actrite care au ajuns sa joace deja in liga mare, acumuland roluri peste roluri, nominalizari sau chiar Premii UNITER sunt Andreea Bibiri si Dorina Chiriac. Desi a ramas fidela scenei Teatrului Bulandra, Andreea Bibiri a luat doua Premii UNITER, cu roluri jucate in teatre de adoptie: in Forma Lucrurilor la Act si Purificare, regia Andrei Serban, montat la Teatrul National din Cluj. Actrita de o rara subtilitate, ea a facut roluri dintre cele mai diferite, mergand de la ingenue la travestiuri.
Andreea Bibiri a avut partituri excelente nu numai in deplasare (cum este si Nina Zarecinaia din Pescarusul lui Serban, montat la Sibiu), ci si “acasa“, la Bulandra, cea mai noua performanta fiind cea din Lear, in regia aceluiasi Andrei Serban. Dorina Chiriac este actrita a Teatrului de Comedie si acest lucru serveste foarte mult stilului sau de joc ghidus, mergand in creatiile sale, ca pe sarma, intre dulce si amar. Cel mai nou rol al sau este, poate, si cel mai bun din intreaga ei cariera, Bufonul din Lear.
Citeste mai mult pe Cotidianul.ro.