De Citit : Știri

Dramatizarea Faust-ului lui Goethe de Purcarete atrage critici dure ori elogii in presa britanica

| 20 august

Faust in adaptarea lui Purcarete este cea mai ambiioasa producie de la Festivalul Edinburgh, articuland o lume “bizara, sangeroasa si suprareala, a carei miza o depaseste pe cea a adaptarii lui Marlowe, chiar daca nu oricine poate fi de acord cu radicalul regizor roman”, scrie The Guardian, potrivit NewsIn.
Povestea mitica a lui Faust si a pactului pe care il face cu diavolul a fost speculata indelung in literatura, dar nimeni nu a reusit pana acum grandoarea montarii lui Silviu Purcarete de la Lowland Hall. Textul piesei este cel al lui Goethe, dar regizorul se joaca cu el, il recreeaza. “Sunt cateva povesti ale umanitaii care nu pot fi evitate, la orice varsta, in orice timp ori secol”, este citat Purcarete in cronica din The Guardian. De buna seama, Faust este una dintre aceste povesti care tenteaza ambiia regizorala.
Nu oricine este de acord cu Purcarete, scrie jurnalista britanica Laura Barnett, dar Purcarete nu reacioneaza la criticile negative, de vreme ce fiecare are dreptul la propria opinie. Intrebat daca versiunea pe care o livreaza nu este mai degraba opera decat piesa de teatru, data fiind amploare corului, regizorul roman recunoaste ca s-a apropiat de opera. In ceea ce priveste acuzaia care i s-a adus ca este prea mult sange pe scena, Purcarete devine ludic: “Toata lumea stie ca nu e sange. E sos de rosii. In teatru, nimeni nu moare cu adevarat”.
Date fiind textul romanesc si coregrafia ambiioasa, exista pericolul ca publicul sa urmareasca cu greu piesa. “Publicul va veni si-i va placea sau nu povestea si felul in care este spusa. Dar nu e nimic misterios ori complicat. Daca nu ineleg, oamenii se pot intoarce in fiecare seara, daca vor. Pana la urma vor inelege”, contra-argumenteaza Purcarete.
Cotidianul The Telegraph a consacrat, miercuri, un articol acid despre viziunea lui Purcarete, pe care o eticheteaza dur, ca fiind decadenta si ofensatoare pentru textul lui Goethe. “Daca bietul Goethe si-ar cobori ochii din cer pentru a urmari acest montaj obositor al capodoperei sale, cineva si l-ar putea imagina uitandu-se spre batranul sau prieten Schiller si spunandu-i, intr-o doara: Zgomotul, dragul meu, si oamenii!” , isi incep jurnalistii cronica. Producia, considerata opera gonflata si zgomotoasa a unui ego de regizor cu renume internaional este pusa pe seama spiritului transilvanean, in care sentimentul de groaza se intalneste cu nuditatea si violena.
La inceputul lunii august, Herald Scotland consacra un amplu material spectacolului lui Purcarete, care reuseste un montaj arhetipal. Mai mult, actria care-l incarneaza pe Mephistofel, Ofelia Popii, a carei prezena feminina puternica a dus la clarificarea caracterului sexual ambiguu al relaiei dintre Faust si Mephistofel, joaca magistral, scria Herald Scotland, “reusind sa ofere un joc actoricesc dezlanuit, salbatic, disperat si, poate surprinzator, induiosator de vulnerabil”. “In ciuda proporiilor gigantice si a trupurilor despuiate, Faustul lui Purcarete este una dintre cele mai miscatoare povesti de dragoste dintre doua fiine extrem de diferite”, conchidea articolul, amintind de alte prezene ale regizorului roman la Edinburgh.
Piesa lui Purcarete, invitat sa participe la seciunea oficiala a Edinburgh International Festival, este jucata in zilele de 18, 19, 20, 21 si 22 august, la Lowland Hall, Ingliston, cu casele inchise, biletele vanzandu-se la un pre de 20 de lire.
Dupa ce a scris Faust, Goethe isi exprima indoiala ca textul ar putea fi dramatizat. Silviu Purcarete a reusit, in cadrul evenimentului Sibiu, capitala culturala europeana, sa orchestreze o varianta de aproape doua ore, dupa un scenariu propriu. Piesa a fost montata intr-o hala dezafectata de la fabrica Simerom, cu o suprafaa de aproximativ 1.500 mp, cu decoruri create de Helmut Sturmer. Mai multe arii de joc au fost instalate, astfel incat publicul s-a mutat dintr-un loc in altul, conform unui itinerariu prestabilit.
Edinburgh International Festival, cel mai prestigios festival de artele spectacolului din lume, are loc intre 14 august si 6 septembrie.
Sursa: NewsIn.