De Citit : Știri

Boogie ruleaza in cinematografele din Franta

| 18 iunie

Boogie, in regia lui Radu Muntean, ruleaza in cinematografele din Franta. Distribuit de compania Films Sans Frontieres, un important distribuitor francez de filme de autor, Boogie va fi proiectat pe zece ecrane: trei, in Paris, iar restul in Marsilia, Lyon, Lille, Grenoble, Tours, Caen si Toulouse.
Presa franceza a sustinut filmul prin cronici foarte bune inca de anul trecut, de la Cannes, in publicatii ca Liberation, Le Monde, L’Humanite. Recent, cu cateva zile inaintea premierei din aceasta seara, Cahiers du Cinema, una din cele mai celebre si serioase reviste de cinema, il considera pe Radu Muntean drept “unul dintre cei mai talentati artizani pe care se bazeaza noul cinema romanesc”: “Boogie reuseste sa sesizeze vibratiile realitatii umane, sa gaseasca si sa bata atat de precis masura justa a lucrurilor”.
Le Monde publica ieri: “Realismul jocului actorilor, estetica planurilor-secventa, firescul discutiilor, poezia nuda a vietii: toate elementele care dau savoare tanarului cinema romanesc se regasesc aici.
“Boogie trebuie sa fie, cert, un film-cheie in instoria cinema-ului romanesc”, scria marti publicatia Cinema e vous, “pentru ca pare sa deschida drumul unei intoarceri in forta, consolidate de o maturitate pe deplin asumata”.
Contractul cu Films Sans Frontieres a fost incheiat anul trecut la Cannes, imediat dupa premiera mondiala a filmului, in cadrul sectiunii Quinzaine des Realisateurs.
Cu Dragos Bucur si Anamaria Marinca in rolurile principale, alaturi de Mimi Branescu, Adrian Vancica si Vlad Muntean, Boogie a participat, dupa Cannes 2008, la cel de-al doilea festival de clasa A, Karlovy Vary (Cehia), la Hamptons (SUA), unde a primit Golden Starfish Awards, Palic (Serbia), unde a primit Premiul Special al Juriului, Rotterdam (Olanda), Cairo (Egipt), Namur (Belgia), TIFF, Munchen, Ierusalim, Anonimul (Sf. Gheorghe) – Premiul pentru cea mai buna regie, Sarajevo (Bosnia si Hetzegovina), Montpellier (Franta), Seoul (Coreea), Melbourne (Australia), Varsovia (Polonia), Motovun (Croatia), Stockholm (Suedia) etc.
Plecat cu sotia, Smaranda (Anamaria Marinca) si Adrian (Vlad Muntean), copilul lor de 4 ani, la mare in minivacanta legala de 1 mai, Bogdan Ciocazanu (Dragos Bucur) se intalneste intamplator cu cei mai buni prieteni din liceu, Penescu (Mimi Branescu) si Iordache (Adrian Vancica), la data si locul de care ii leaga cele mai glorioase escapade bahico-sexuale din tinerete. E o intalnire cu vremurile bune, atunci cand viata era frumoasa si fara responsabilitati. Acum insa lucrurile s-au schimbat, diferentele dintre ei s-au marit, iar prietenia nu mai poate fi o relatie care se bazeaza doar pe gusturi comune la femei, bautura si echipe de fotbal.
Sursa: Boogiemovie