De Citit : Știri

20 de lucruri de stiut despre NexT

| 26 martie

Cineasti si cinefili, fani de scurt si mediu metraj, sunt asteptati pe 1 aprilie la debutul celei de-a treia editii a Festivalului International de Scurt si Mediu Metraj NexT.
Ce trebuie sa stiti despre aceasta manifestare cinematografica deja foarte populara in randul tinerilor iubitori de film din Bucuresti:

Anul acesta se desfasoara in perioada 1 – 5 aprilie. Locatiile NexT sunt: Cinemateca Eforie, Cinematograful Scala si Orange Concept Store.

Este primul an in care accesul se face pe baza biletului de intrare. Pretul unui bilet este de 6 lei. Pentru studentii UNATC, intrarea este libera. Ei se pot acredita pe site sau se pot prezenta cu carnetul de student la cinematograf.

Programul festivalului include 120 de filme.

Competitia festivalulul include 25 de filme pe care criticul de film Andrei Gorzo le-a selectionat dintr-un total de 600 de titluri.
“Anul acesta sunt si mai multumit decat in anii trecuti de felul in care arata selectia finala. Cred ca stacheta e si mai sus. “ – Andrei Gorzo, selectioner.

“Daca ar fi sa incerc sa gasesc un numitor comun intregii selectii, desi diversitatea e foarte mare, consistenta ar fi cuvantul cheie. Fiecare dintre aceste filme mi se pare un demers cinematografic extrem de consistent in proprii lui termeni. Asta e valabil atat pentru un film ca “The Blindness of the Woods”, (…) parodia aia de film porno saptezecist, cu papusele tricotate sau cu oameni deghizati in papusele tricotate, o joaca facuta cu aseemena gratie, iar realizatorii sunt niste oameni atat de seriosi in demersul lor ludic, sunt niste oameni cu o conceptie foarte clara despre ce e cinema-ul si la ce foloseste el, – e un film minunat, (…) , ci si pentru ‘Mortul nu aude clopote”, un film frantuzesc plasat in evul mediu, unul dintre cele mai bune filme despre evul mediu pe care le-am vazut. Ce mi-a placut la acest film (…), vorbit in latina si franceza veche, e viziunea perfect obiectiva asupra evului mediu, nu aduce nimic din perioada moderna, e de o obiectivitate totala al carei rezultat te duce la genul acela de sensibilitatea a unui om pentru care raiul, iadul, pierderea sufletului, mantuirea lui sunt chiar chestiuni de viata si de moarte” – Andrei Gorzo, in cadrul conferintei de presa organizate pe 26 martie la Orange Concept Store.

Juriul NexT 2009 este format din Nikolaj Nikitin (Delegatul Festivalului de film de la Berlin pentru tarile Europei Centrale), Frank Albers (Director de programe culturale si artistice in cadrul Robert Bosch Stiftung, Germania), Stefan Arsenijevic (regizor, Serbia), Catalin Cristutiu (monteur, Romania), Christoffer Olofsson (Director de programe al Festivalului International de Scurt Metraj Uppsala, Suedia), Jean-Yves Roubin (producator a carui filmografie include Visele unei femei de serviciu, castigatorul Trofeului NexT 2008) si Riina Sildos (unul dintre fondatorii Festivalului Black Nights din Tallinn, Estonia).

Festivalul International de Scurt si Mediu Metraj Next, creat in memoria regizorului Cristian Nemescu si a sound-designerului si compozitorului Andrei Toncu, pune accentul pe regia de film si sound design, astfel, intreaga structura a festivalului graviteaza in jurul acestor doua directii. Este printre putinele care promoveaza sound designerii: exista un premiu pentru cea mai buna coloana sonora, un seminar despre sound design, iar cei care sunt invitati in festival sa-si reprezinte filmele sunt regizorul sau sound-designerul.

Cei sapte membri ai Juriului vor acorda premiile festivalului: Trofeul NexT, in valoare de 4000 euro, Premiul “Cristian Nemescu” pentru cea mai buna regie, in valoare de 2000 euro, Premiul “Andrei Toncu” pentru cea mai buna coloana sonora, in valoare de 2000 euro – premii oferite de Institutul Cultural Roman si premiul pentru Cel mai bun film romanesc din Competitia NexT – care consta in servicii de post productie DI in valoare de 3500 Euro oferite de Abis Studio.

Filmele din competitie sunt:

2 Birds (regia: Runar Runarsson, Islanda, 15’)
7109 Km (regia: Marcin Filipowicz, Polonia, 20’
A Effect (regia: Mike Ott, USA, 15’)
All My Dreams On VHS (regia: Timothy X Atack, UK, 14’)
Anthem (regia: Elad Keidan, Israel, 36’)
Behind The Curtains (regia: Gregorio Muro, Spania, 16’)
Cherries (regia: Tom Harper, UK, 15’)
Danut pleaca pe vapor (regia: Radu Potcoava, Romania, 27’)
Dogmeat (regia: Till Kleinert, Germania, 15’)
Fabulosul destin al lui Toma Cuzin (regia: Paul Negoescu si Vlad Trandafir, Romania, 11’)
Grown up (regia: Dana Neuberg, Israel, 21’)
Hinterland (regia: Geoffrey Boulange, Franţa, 28’)
Legend Of John The Inverted (regia: Philippe Lamensch, Belgia, 18’)
Lent Time (regia: David Gonzales, Spania, 16’)
Martians Go Home (regia: Dani Moreno, Spania, 20’)
Nunta lui Oli (regia: Tudor Jurgiu, Romania, 20’)
Picnic (regia: Raluca Mirescu, România, 14’)
Taxi Wala (regia: Lola Frederich, Franţa, 16’)
The Baby (regia: Falco Jagau, Germania, 30’)
The Ballad Of Betty & Joe (regia: Martha Ansara, Australia, 12’)
The Blindness of the Woods (regia: Martin Jalfen & Javier Lourenco, Argentina, 11’)
The Dead Hear Not The Bells (regia: Benjamin Mirguet, Franţa, 29’)
The Watch (regia: Marco Berger, Argentina, 15’)
Vestido (regia: Jairo Boisier, Chile, 23’)
Village in The Snow (regia: Martin Rit, Franţa, 49’)

Festivalul adauga sectiunilor din anii trecuti doua alte sectiuni:

– Best of Locarno – Leopards of tomorrow, o selectie de filme prezentate in ultimii trei ani la aceasta sectiune speciala a
Festivalului de la Locarno care isi propune sa descopere noi talente
– Robert Bosch Stiftung, o sectiune dedicata fundatiei Robert Bosch pentru finantarea unor coproductii europene.

11. Ziua de 4 aprilie le este dedicata regizorului Cristian Nemescu si sunetistului Andrei Toncu. In premiera in Romania va fi prezentat thrillerul “To Kill a Killer”, la care Andrei Toncu a lucrat in anul petrecut in SUA. proiectia va avea loc in prezenta regizorului acestui film.

In perioada 2 – 4 aprilie, vor avea loc, la Orange Concept Store, o serie de intalniri cu regizori, scenaristi, producatori si alti profesionisti din domeniu, in cadrul seminariilor NexT.

Joi, 2 aprilie, de la ora 11.00, in cadrul Seminarului de regie, ii puteti asculta pe Cristian Mungiu, Radu Muntean, Corneliu Porumboiu, Radu Jude, Stefan Arsenijevic si Nadejda Koseva povestind cateva ceva din experinta lor de pana acum. Iar de la ora 13.00, in cadrul Seminarului de sound-design, vorbitorii vor fi invitatii Carole Godfroid si Gérard Rousseau (Studio l’Equipe, Bruxelles), alaturi de Gabor Erdelyi si Tamas Szekeli (recent premiati la Festivalul de la Berlin cu Ursul de Argint pentru coloana sonora a filmului Katalin Varga).

Invitatul special al festivalului din acest an este Tom Luddy, co-fondatorul Festivalului de Film de la Telluride. Din 1979, Tom Luddy este, de asemenea, si producator executiv al American Zoetrope, colaborand cu Francis Ford Coppola si George Lucas. Din filmografia sa de producator fac parte titluri ca Mishima (in regia lui Paul Schrader), Tough Guys Don’t Dance (scris si regizat de Norman Mailer) sau Barfly (cu Mickey Rourke si Faye Dunaway).

Vineri, 3 aprilie, primul seminar al zilei, Discovering New Talents, ii reuneste la Orange Concept Store pe Tom Luddy, Stefanie Roeders, Nikolaj Nikitin, Lucie Kalmar, Michèle Driguez, Hervé Le Phuez, Alessandro Marcionni, Christoffer Olofsson. Tom Luddy va sustine un seminar special, in aceeasi zi, intitulat Experienta Telluride, in cadrul caruia si-a propus sa impartaseasca publicului din secretele, reusitele si problemele organizarii celebrului festival american de-a lungul a 35 de ani.

Co-productia de film face subiectul unui alt seminar NexT la care vor participa Frank Albers, Renate Roginas, Riina Sildos, Daniel Mitulescu si Jean-Yves Roubin.

Seria acestor intalniri va fi incheiata sambata de seminarul de scenaristica, sustinut de Razvan Radulescu si Tudor Voican, urmat de un Seminar Media Desk, in care Vladimir Simon, Valentina Miu si Eugen Cadaru vor prezenta oportunitatile de finantare MEDIA.

Festivalul inaugureaza si un concurs aparte, Brico Contest. In foaierul cinematografului Scala se vor regasi obiectele imaginate si mestesugite de iubitorii NexT-ului, plecand de la elementele vizuale create de graficianul Matei Branea pentru campania de promovare a celei de-a treia editii. Din aceasi locatie fanii festivalului vor putea achizitiona obiecte hand-made marca NexT, fabricate de studenti la Arte Plastice si alti tineri artisti.

Anul acesta festivalul prilejuieste nu doar o noua intalnire intre creatorii de film, dar si intre criticii de film. ROMANIA ON THE MOVIE MAP – o masa rotunda la care vor participa critici de film de publicatii internationale importante (the Guardian, Variety etc) si critici romani invitati va avea loc sambata la Institutul Francez. In opinia Cristinei Corciovescu, coodonatoarea acestui eveniment (un dialog special, care in general in alte festivaluri nu are loc), este o ocazie pentru specialisti de a schimba pareri si idei despre filme, de a vorbi pe larg despre situatia filmului romanesc, despre viitorul minimalismului si nu in ultimul rand despre circuitul festivalier al productiilor romanesti.

Amatorii de petreceri extra-festivaliere sunt invitati pe 1 aprilie de la ora 22.30 la “Welcome Party” (locatie: LA BELLE EPOQUE, Strada. Lt. Aviator Beller Radu 6), pe 2 aprilie de la ora 22:30 la “Party & Live Music: NISTE BAIETI” (locatie: THE SILVER CHURCH, Calea Plevnei 60), pe 3 aprilie de la ora 22:30 la “Party &Live music: E.M.I.L” (locatie: CONTROL CLUB, Strada Academiei 19) si sambata, 4 aprilie, la petrecrea de final, unde vor concerta cei de la NIGHTLOOSERS (locatie: MUSEO CAFE, Soseaua Kiseleff 21, la Muzeul de Geologie)