De Citit : Reviews

Top ZECE filme romanesti ale ultimilor 20 de ani

| 03 decembrie

Au trecut mai bine de 20 de ani de la Revolutia Romana din 1989, iar cinematografia romaneasca continua sa existe, sa primeasca premii, sa evolueze. Gurile rele spun ca faceam filme mult mai bune pe vremuri si ca suntem obsedati de subiecte gen Revolutie, viata grea din Romania, etc.
Mai sunt si fanii cinematografiei romanesti care spun ca suntem pe drumul cel bun si cu victorii precum Politist, adjectiv sau 4, 3, 2 ne indreptam catre recunoasterea festivalelor internationale. Fiecare are o proprie viziune asupra cinematografiei romanesti si cu siguranta un verdict final nu poate fi dat. Ceea ce ne-am gandit sa facem in acest an cu ocazia zilei nationale a Romaniei este sa realizam un top 10 cu filmele romanesti ale ultimilor 20 de ani. Iata concluziile si recomandarile noastre.

10. Le Concert (2009) – L-am pus la final pentru ca nu este 100% film romanesc, ci o coproductie Romania-Franta-Italia-Belgia in regia lui Radu Mihaileanu cu Melanie Laurent si Aleksei Guskov in rolurile principale. Le Concert este o comedie-drama deosebit de reusita, de buna dispozitie si avand la baza un subiect foarte emotionant.

9. Cel mai iubit dintre pamanteni (1995) – Sarim din 2009 tocmai in 1995 la ecranizarea celebrului roman de Marin Preda, Cel mai iubit dintre pamanteni. Regizat de Serban Marinescu si cu Stefan Iordache si Gheorghe Dinica in rolurile principale, Cel mai iubit dintre pamanteni ramane in continuare unul dintre filmele de referinta ale cinematografiei romanesti.

8. California Dreamin’ (2007) – Filmul cel mai premiat la editia 2008 a premiilor Gopo si castigator al festivalului de la Cannes, California Dreamin’ este regizat de Cristian Nemescu si ii are pe Razvan Vasilescu si Maria Dinulescu in rolurile principale.

7. Amintiri din Epoca de Aur (2009) – Comedia in 2 parti Amintiri din Epoca de Aur prezinta scene tragi-comice din perioada comunismului din Romania. Un film romanesc usurel si cvasi-comic, Amintiri din Epoca de Aur este per total de buna dispozitie si o amintire dulce-amara a acelor vremuri.

6. Moartea domnului Lazarescu (2005) – Filmul Moartea domnului Lazarescu in regia lui Cristi Puiu este o comedie-drama despre realitatile sistemului medical din Romania. Filmul a fost premiat la Cannes, TIFF si a primit numeroase alte distinctii internationale.

5. 4 luni, 3 saptamani si 2 zile (2007) – Filmul lui Cristian Mungiu – 4 luni, 3 saptamani si 2 zile – a primit numeroase distinctii internationale in ciuda subiectului deosebit de dificil de digerat.

4. Furia (2002) – Unul dintre cele mai bune filme romanesti in opinia noastra, excelent jucat de Dragos Bucur in regia lui Radu Muntean.

3. Eu cand vreau sa fluier, fluier (2010) – Succesul romanesc al acestui an, deosebit de premiat la nivel international, Eu cand vreau sa fluier, fluier este regizat de Florin Serban si ii are pe Ada Condeescu si George Pistereanu in rolurile principale.

2. Restul e tacere (2008) – Un alt film romanesc care m-a marcat, regizat de Nae Caranfil si avandu-i pe Ovidiu Niculescu si Marius Florea Vizante, Restul e tacere este un film de referinta pentru cei care vor sa isi faca o imagine realista asupra cinematografiei romanesti.

1. Filantropica (2002) – Filmul nostru romanesc preferat, Filantropica este regizat tot de Nae Caranfil si ii are pe Mircea Diaconu si Gheorghe Dinica in rolurile principale. O comedie inteligenta, ce iese din peisajul sumbru si gri al cinematografiei romanesti si reuseste sa aduca cu siguranta un zambet prin micile realitati strecurate intre secvente.
Top realizat de Raluca Georgescu pe Raluk.ro.
***
Click pentru LISTA Top 10 FILME