De Citit : Reviews

TOP 8 cantareti trecuti de 70 de ani

| 01 octombrie

Chuck Berry, Jerry Lee Lewis si Willie Nelson se afla pe scena de peste jumatate de secol si nu dau semne ar fi obosit. Iata lista celor opt magnifici trecuti de 70 de ani, mai vitali ca nicicand, cu rock’n’roll curgandu-le prin vene.

7. Ian Hunter
La cei 70 de ani, fostul lider al trupei Mott the Hoople are inca o verva surpinzatoare. Cu parul blond deschis si cu chitara la piept, Ian Hunter a lansat in aceasta vara cel de-al 12-lea album solo, Man Overboard. “Rockerul bionic”, cum il alinta presa americana, se va reuni la inceputul lui octombrie cu fostii colegi de la Mott the Hoople pentru o serie de concerte londoneze sold out. “Mott n-a fost o trupa perfecta, dar avea un nu-stiu-ce, pe care incercam sa-l redescoperim la repetitii”, spune Hunter.

6. Willie Nelson
Canteretul de country a ajuns bine-mersi la varsta de 76 de ani. O sa zambiti, dar aflati ca mosuletul hipiot cu plete dalbe a fost arestat acum trei ani pentru posesie de canabis. Unii se intreaba daca longevitatea lui Willie Nelson vine din muzica sa ori din tigarile cu care s-a afumat intreaga sa viata. Dupa ce a cantat in trupa lui Johnny Cash, in acest an a fost in turneu impreuna cu legendele Bob Dylan si John Mellencamp. „Groparule, cand o sa-mi sapi mormantul, o sa te rog sa nu-l faci prea adanc, ca sa ajunga ploaia si la mine”, canta cu seninatate Nelson intr-o melodie preluata de la Dave Matthews.

5. Jerry Lee Lewis
Cand auzi ca pianistul de 73 de ani mai pleaca iar in cine stie ce turneu, te intrebi cum de contemporanul lui Elvis a supravietuit si mai are forta sa-si incante publicul cu rock’n’rollul anilor ’50, peste care au trecut rockul progresiv, punkul si heavy metalul. Chiar daca atunci cand sta la pian si interpreteaza Shake Baby Shake sau Great Balls of Fire nu mai poate executa gesturile sincopate din tinerete, Jerry Lee Lewis nu si-a pierdut totusi pofta de viata. Mai mult, in aceasta toamna va lansa primul album country din anii ’70 incoace, incluzand mai multe piese scrise de Kris Kristofferson. Primul extras de single are un nume care spune totul: Mean Old Man.

4. Chuck Berry
Pionierul rock’n’rollului mai canta si la 82 de ani. Anul trecut a avut suficienta vlaga pentru un turneu european. Asezat de revista Rolling Stone pe locul al saselea in topul chitaristilor si pe pozitia a cincea in clasamentul celor mai mari artisti ai tuturor timpurilor, Chuck Berry mai canta o data pe luna intr-un restaurant dintr-un orasel din Missouri. In rest, senectutea i-a fost de folos in 2000 cand fostul sau pianist Johnnie Johnson l-a dat in judecata pretinzand ca au compus impreuna hituri precum Roll Over Beethoven sau No Particular Place to Go pentru care doar Berry a incasat drepturile de autor. Judecatorul a inchis cazul pe motiv ca a trecut mult prea mult timp de atunci.

3. John Mayall
Dupa ce a desfiintat acum un an longeviva trupa The Bluesbreakers, legenda de 75 de ani a blues-rockului n-a avut stare si si-a infiintat o noua trupa, botezata John Mayall and The New Band. Cu muzicienii cu sange proaspat, patriarhul bluesului tocmai a lansat in septembrie un album nou-nout, Tough, cuprinzand doar piese originale. Cel care le-a fost nas lui Eric Clapton si Mick Fleetwood pune conditii dure celor ce vor sa intre in trupa sa: „Relatia personala prietenoasa este cea mai importanta. In al doilea rand, nu trebuie sa fie fumatori, in trupa mea nu se fumeaza”, spune bluesmanul britanic.

2. Leonard Cohen
La inceputul toamnei, Leonard Cohen a implinit 75 de ani, dar a trecut si printr-un incident neplacut, prabusindu-se pe scena din Valencia in timp ce canta melodia Bird on the Wire. Pe poetul budist l-ati vazut poate la Bucuresti acum o luna sau anul trecut. Canadianul nu si-a pierdut timbrul miraculos de viril si, in ciuda oboselii evidente, emana valuri de optimism. Cohen a pornit in 2008 intr-un turneu mondial dupa mai bine de un deceniu de tacere. S-a adaptat repede, spunand ca „e greu sa dai lectii unui lup batran”.

1. David „Honeyboy” Edwards si Pinetop Perkins
Nu stiu exact cum functioneaza selectia genetica in delta fluviului Mississippi. Fapt este ca cei doi nonagenari care impart locul intai sunt ultimii mohicani ai Delta bluesului din vremea lui Robert Johnson, mai precis din anii ’20-’30. Primul e chitarist si are 94 de ani. Al doilea e canta piano blues si a numarat deja 96 de toamne. Incredibil e faptul ca cei doi mai canta pe la festivaluri si concerte de club. Prieteni de o viata, Edwards si Perkins au sustinut si in ultima vreme cateva concerte impreuna. „Locul meu preferat este oriunde sunt platit. Ma duc oriunde sunt chemat”, spune cu modestie si intelepciune Pinetop Perkins.